MENI
26.6.2015.

Održana tematska sjednica Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava povodom Međunarodnog dana potpore žrtvama torture



Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održalo je danas tematsku sjednicu povodom 26. lipnja, Međunarodnog dana potpore žrtvama torture. 

Međunarodni dan potpore žrtvama torture obilježava se u čast Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka, koja je usvojena i otvorena za potpisivanje, ratifikaciju i pristupanje Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) od 10. prosinca 1984. godine, a stupila je na snagu 26. lipnja 1987. godine. 

Na sjednici je istaknuto da se, povodom Međunarodnog dana potpore žrtvama torture, želi ukazati na potrebu da država mora osigurati da žrtve torture i drugih okrutnih i nehumanih postupaka u BiH dobiju adekvatnu zaštitu i odštetu, odnosno da se vlade na svim razinama obvežu da osiguraju pristup pravdi za žrtve, kao i mehanizme koji će u budućnosti sprječavati torturu. 

Također, naglašeno je da je stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH preuzela obveze usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom Europske unije (EU), a ljudska prava u svjetlu poglavlja 23. i 24. su važan segment pregovora o pristupu u EU. S tim u svezi, zadatak BiH je da u narednim razdoblju, sukladno Pariškim načelima, uspostavi Nacionalni preventivni mehanizam za prevenciju torture, kako bi se ispoštovale sve međunarodne obveze. 

Na kraju tematske sjednice, zaključeno je kako je potrebno zadužiti Vijeće ministara BiH da do kraja 2015. godine pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o pravima žrtava torture. 

Zaključeno je i da se Vijeće ministara BiH treba zadužiti da formira interresornu radnu skupinu koja će raditi na izradi pomenutog zakona. Navedeno je da interresornu radnu skupinu trebaju činiti predstavnici PSBiH (članovi Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava i Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PSBiH), predstavnici Vijeće ministara BiH (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva pravde BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH), predstavnici entitetskih parlamentarnih/skupštinskih povjerenstava/odbora za ljudska prava i Brčko distrikta BiH, predstavnici entitetskih vlada i Vlade Brčko distrikta BiH, kao i ostala tijela svih razina vlasti BiH iz oblasti ljudskih prava. 

Prije upućivanja navednog prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru, potrebno je organizirati javne rasprave u Mostaru, Banja Luci, Brčkom i Sarajevu, zaključeno je na današnjem skupu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću