MENI
30.6.2015.

Окончана 14. сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ


На 14. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је, у другом читању, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, чији је предлагач посланик Денис Бећировић.

Усвојен је Извјештај Заједничке комисије оба дома ПСБиХ о усаглашавању текста Закона о царинској политици у БиХ, предлагача Савјета министара БиХ.

Поводом расправе са 13. сједнице Дома о Извјештају о раду Државне регулаторне комисије за електричну енергију у 2014. години, усвојен је закључак посланика из Клуба СББ БиХ који гласи: „Задужује се Савјет министара БиХ да у року од 30 дана достави прецизне одговоре о свим примједбама директора Секретаријата Енергетске заједнице, господина Јанеза Копача, које су изречене на презентацији о теми: 'Стање интеграција БиХ с Европском унијом у области енергетике', одржане у ПСБиХ, а које се односе на недостатак закона о гасу, недостатак енергетске стратегије и других преузетих обавеза према ставовима Енергетске заједнице“.

Дом је усвојио Извјештај о раду Државне регулаторне комисије за електричну енергију у 2014. години.

Поводом обављене расправе о Извјештају о раду Државне регулаторе комисије за електричну енергију у 2014. години, Дом је усвојио препоруку посланика Јасмина Емрића која гласи: „Представнички дом ПСБиХ указује на значај и хитност потребе да Влада и Парламент Федерације БиХ приоритетно и у најкраћем законом дозвољеном року проведу поступак избора чланова Државне регулаторне комисије за електричну енергију којима је истекао мандат, те номинације доставе Савјету министара БиХ ради именовања у ПСБиХ“.

Усвојени су Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмена за људска права БиХ и Годишњи извјештај о појавама дискриминације у БиХ за 2014. годину.

Представнички дом ПСБиХ усвојио је закључак посланика Николе Ловриновића поводом расправе о Извјештају о заштити личних података у БиХ за 2014. годину, који гласи: „Сугерише се Парламенту Федерације БиХ да још једанпут размотри примједбе Агенције дане на Закон о измјенама и допунама Закона о матичним књигама, односно могућност да речене примједбе Агенције угради у Закон“.

Усвојена је иницијатива посланика Дениса Бећировића, поднесена на 11. сједници Представничког дома, којом се задужује Савјет министара БиХ да у 2015. години припреми и у парламентарну процедуру достави Приједлог закона о дијаспори БиХ.

Усвојен је Извјештај о стању радијацијске и нуклеарне безбједности за 2014. годину.

Није примљена к знању Информација Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ о безбједности збрињавања истрошеног горива и безбједности збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори. У вези с том Информацијом, с циљем спрјечавања могуће компликације на међународном нивоу, усвојен је закључак да БиХ треба одмах приступити ратификацији Протокола SEA уз Конвенцију из Espoa, те по убрзаној процедури завршити процес. У усвојеном закључку наводи се да је за ову активност задужено Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

Такође је закључено да је потребно формирати радну групу за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора, општина Двор. Чланови радне групе требају бити представници: ПСБиХ, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства иностраних послова БиХ, Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ, представници надлежних ентитетских министарстава и локалних заједница. Даље се наводи да предсједавајући радне групе треба бити фокал point за Конвенцију из Espoa, а да радну групу треба формирати Савјет министара БиХ.

Донесен је и закључак како је потребно упутити допис Републици Хрватској с приједлогом за формирање Међудржавне комисије за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора, општина Двор. У вези с поменутом Информацијом, усвојен је и закључак којим се задужује Савјет министара БиХ да хитно обавијести Владу Републике Хрватске да је тачка 5. Националног програма проведбе Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и искориштеног нуклеарног горива, коју је објавио Државни завод за радиолошку и нуклеарну безбједност у Информацији о проведби поступака одређивања садржаја стратешког студија за Национални програм проведбе Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива КЛАСА: 542-02/15-43/5, УРБРОЈ: 542-01-15-3 од 2. јуна 2015. године, поново узнемирила јавност општина сјевернозападног дијела БиХ: Новог Града, Босанске Крупе, Бужима, Костајнице, Цазина, Велике Кладуше, те да су представници наведених локалних заједница изразили жестоко противљење да се у војним објектима на локацији Черкезовац смјести Центар за збрињавање радиоактивног отпада. У закључку се даље наводи да ће, уважавајући забринутост локалних заједница да наведена локација одлагалишта радиоактивног отпада може битно утјецати на здравље и живот становника, зрак, тло, воде и природну околину подручја БиХ која су у непосредној близини наведене локације, у предметној обавијести Савјет министара БиХ позвати Владу Републике Хрватске да се у што скорије вријеме у отвореним билатералним разговорима расправе све чињенице које битно утјечу на оцјењивање погодности локације у контексту прекограничног негативног утјецаја. Закључено је да је Савјет министара БиХ у обавези да правовремено информише Представнички дом ПСБиХ о реализацији овог закључка.
На крају, усвојен је и закључак којим се задужују Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Министарство иностраних послова БиХ и Државна регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност, у складу с надлежностима, на основу међународних споразума, конвенција и директива (Конвенција о процјени утицаја на животну средину преко државних граница – Espo конвенција, Конвенција о доступности информација, учествовање јавности у одлучивању и доступност правосуђа у питањима која се тичу животне средине – Архушка конвенција и Заједничка конвенција о безбједностии збрињавања истрошеног горива и безбједност збрињавања радиоактивног отпада), да се хитно укључе у поступак одређивања садржаја стратешког студија за Национални програм провођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, истрошених извора и истрошеног нуклеарног горива које је започео Државни завод за радиолошку и нуклеарну безбједност Републике Хрватске 02. јуна 2015. године, те да на основу стручних анализа и правно образоложених чињеница укажу да за БиХ није прихватљива локација Черкезовац и Трговска гора за смјештај Центра за збрињавање радиоактивног отпада, како је то одређено тачком 5. Националног програма провођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива Републике Хрватске. Наведена министарства и Агенција у обавези су правовремено информисати Представнички дом ПСБиХ о предметном поступку, као и о активностима које је потребно провести ради доношења одлука или изјашњавања у току актуелног поступка.

Усвојен је закључак посланице Диане Зеленике да Заједничка служба Секретаријата ПСБиХ Представничком дому ПСБиХ достави информације о чланству посланика и делегата у комисијама, радним групама, делегацијама и другим тијелима које је основала Парламентарна скупштина БиХ, односно њени домови.

Није усвојен Приједлог резолуције о геноциду у Сребреници, чији су предлагачи посланици Денис Бећировић, Мирсад Мешић и Заим Бацковић.

Дом је дао сагласност за ратификацију Амандмана број 2 на Уговор о финансирању склопљен између Европске инвестицијске банке, БиХ и Федерације БиХ 15. јула 2008. у Сарајеву и 18. аугуста 2008. у Луксембургу и Накнадног амандмана на уговор (Уговор о финансирању) за пројекат – Водовод и канализација у Федерацији БиХ (FI 24.569).

Дата је сагласност за ратификацију Уговора о гаранцији (који се односи на Уговор о зајму за Пројекат централно гријање Приједор) између БиХ и Европске банке за обнову и развој.

Дата је сагласност и за ратификацију Оквирног споразума између БиХ и Европске комисије о аранжманима за провођење финансијске помоћи Уније БиХ у оквиру Инструмента претприступне помоћи (IPA II). (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу