MENI
15.12.2010

Obuka iz pretraživanja EBSCOhost baze podatakaZaposleni Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su u proteklom periodu učestvovali na obuci pretraživanja EBSCOhost baze podataka, koja nudi veliki broj zaštićenih baza podataka s kompletnim tekstom i bazom podataka za širu javnost, vodećih pružatelja informacija iz mnogobrojnih oblasti.
Tokom održavanja obuke, prezentirane su osnovne informacije o ovoj vrsti baze podataka, koje se kreću od baza koje sadržavaju opće referentne podatke do posebno kreiranih i tematski određenih baza podataka za državne, akademske, školske, medicinske, korporacijske i biblioteke državnih institucija. Također, učesnici seminara su se upoznali sa načinima pretraživanja baze podataka, zavisno od tema relevantnih za njihov rad. Saznali su mogućnosti koje se odnose na odabire baza podataka unutar kojih se pretražuje, biranje baze podataka prema tematskoj oblasti, mogućnostima naprednog pretraživanja, pregledima rezultata pretraživanja, kao i način pohranjivanja podataka.
EBSCOhost baza podataka, između ostalog, nudi veliki broj relevantnih tekstova iz pravne i političke nauka, tekstova namjenjenih akademskim ustanovama, kao i mnogih drugih iz oblasti prirodnih, tehničkih i društvenih nauka. 
Zavisno od tema koje korisnika interesiraju, putem ovakvog načina pretraživanja dostupne su između ostalog, u obliku publikacija, knjiga, monografija, časopisa, novina.
Informacijsko-dokumentacijski sektor je prije nekoliko mjeseci izradio EBSCOhost Priručnik za korisnike - Pretraživanje, koji je dostupan zaposlenim u Sekretarijatu PSBiH, kao i izabranim zvaničnicima Parlamentarne skupštine BiH, te im pruža mogućnost saznavanja što lakšeg načina pretraživanja EBSCOhost baze podataka. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću