MENI
24.10.2012

Štampan novi broj biltena – Parlament


Sekretarijat Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izdao je novi broj biltena Parlament, u kojem se čitaoci mogu upoznati sa dešavanjima u Parlamentarnoj skupštini BiH za period juli - septembar 2012. godine.

Pored redovnih rubrika, kao što su statistički podaci o održanim sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, čitaoci se od sada mogu informirati i o pregledu prijedloga zakona u oba doma PSBiH i njihovom aktuelnom statusu. Dostupne su detaljne informacije o zakonima koji su usvojeni, odbijeni, povučeni, u proceduri, kao i prijedlozima zakona koji čekaju na pokretanje procedure.

Od ovog broja Parlamenta iz njega se mogu doznati i novosti u vezi ostalih dokumenata koji su u parlamentarnoj proceduri, a u koja se ubrajaju međunarodni dokumenti, izvještaji i informacije, poslanička/delegatska pitanja i odgovori – inicijative u okviru poslaničkih /delegatskih pitanja, te odluke.

Pored vijesti o održanim sjednicama stalnih tijela oba doma PSBiH, u periodu od jula do septembra su održane i mnogobrojne radionice u njihovoj organizaciji. Tako je, između ostalih, pomenuto da je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH organizirala radionicu pod nazivom „Rasprava o Nacrtu zakona o parlamentarnom nadzoru na području odbrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine.“

Kao jedno od značajnijih događaja u proteklom periodu, ističe se posjeta generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona Bosni i Hercegovini, tokom koje se susreo sa članovima kolegija domova PSBiH, te se, na 1. zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH, obratio poslanicima i delegatima najviše zakonodavne institucije BiH.

Također, u ovom broju se mogu pročitati i informacije o međunarodnim aktivnostima izabranih zvaničnika PSBiH, kao i dešavanjima iz Sekretarijata PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću