MENI
2.7.2015

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa parlamentarcima njemačke pokrajine Hessen


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović, njegova zamjenica Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić razgovarali su danas u Sarajevu sa parlamentarcima iz njemačke Savezne pokrajine Hessen o daljem procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i glavnim akcentima predstojeće posjete kancelarke Njemačke Angele Merkel našoj državi.

Njemački parlamentarci, koje su predvodili aktuelni poslanik Evropskog parlamenta Michael Galer i raniji njemački ministar i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz – Schilling, naglasili su da gospođa Merkel, kao i sve institucije Evropske unije i Njemačke, smatraju da naša zemlja ima jasnu evropsku perspektivu, o čemu, kako su naveli, svjedoči i nova britansko – njemačka inicijativa za BiH.

Interesirajući se za aktuelne političke prilike u našoj zemlji, njemački parlamentarci obećali su da će Bosni i Hercegovini pomoći kako bi prevazišla trenutne zastoje i ubrzala evropski put.

Članovi kolegija oba doma PSBiH naglasili su da ih raduje predstojeća posjeta njemačke kancelarke i izrazili očekivanje da će ta posjeta biti od ogromne političke i ekonomske koristi Bosni i Hercegovini.
Oni su gostima iz Njemačke zahvalili na pokrenutoj inicijativi koja je, nakon što su je prihvatile sve političke snage u BiH, dovela do aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Članovi kolegija oba doma rekli su da očekuju da bi uskoro mogla biti usaglašena evropska agenda, čije bi provođenje dovelo do toga da Bosna i Hercegovina dobije status kredibilnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću