MENI
23.7.2014.

Изашао нови број „Парламента“ за период април - јуни 2014.


Нови број „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за период април - јуни 2014. године, доноси најважније информације о катастрофалним поплавама које су средином маја задесиле БиХ.

Како је наведено у вијести истакнутој и насловној страни „Парламента“, у поплавама је настрадало 21 лице, а економске штете процијењене су на готово 4 милијарде КМ. Билтен доноси и извјештај о 67. сједници Представничког дома ПСБиХ, на којој се расправљало о Информацији предсједавајућег Савјета министара БиХ о посљедицама природне несреће у БиХ и током које је предложен велики број закључака који су упућени Савјету министара с циљем њихове реализације. Наводи се и то да је, због људских жртава и огромних материјалних штета узрокованих катастрофалним поплавама, у ПСБиХ стигло је много писама и телеграма саучешћа из парламената пријатељских земаља.

У новом броју „Парламента“ објављена је и вијест о смрти делегата у Дому народа ПСБиХ Хасана Бећировића, као и извјештај о комеморативној сједници одржаној у Великој сали ПСБиХ. Дужност делегата, умјесто преминулог Хасана Бећировића, давањем свечане изјаве на почетку 38. сједнице Дома народа ПСБиХ, преузео је делегат Сеудин Хоџић.

Када је ријеч о активностима комисија оба дома ПСБиХ, читаоци могу пронаћи вијест да је Уставноправна комисија Дома народа на 41. сједници утврдило усаглашеност с Уставом и правним системом БиХ и подржала начела Предлога амандмана II. на Устав БиХ. Како се појашњава, амандманом II. на Устав БиХ предвиђа се могућност смањења накнада за лица која обављају функције у институцијама БиХ.

У овом броју билтена, између осталог, извјешћује се и о томе да су чланови колегијума оба дома ПСБиХ разговарали са премијером Србије Александром Вучићем, премијером Црне Горе Милом Ђукановићем и предсједником Републике Словеније Борутом Пахором, који су боравили у службеној посјети БиХ.

Такође, наведено је да је у ПСБиХ боравила делегација Савјетодавне скупштине Краљевине Саудијске Арабије, као и чланови Комисије за спољне послове Парламента Хашемитске Краљевине Јордан.

„Парламент“ доноси и исцрпне извјештаје са сједница оба дома ПСБиХ, као и са сједница њихових комисија. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу