MENI
23.7.2014

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period april - juni 2014.


Novi broj „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period april - juni 2014. godine, donosi najvažnije informacije o katastrofalnim poplavama koje su sredinom maja zadesile BiH.

Kako je navedeno u vijesti istaknutoj i naslovnoj strani „Parlamenta“, u poplavama je nastradala 21 osoba, a ekonomske štete procijenjene su na gotovo 4 milijarde KM. Bilten donosi i izvještaj o 67. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj se raspravljalo o Informaciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće u BiH i tokom koje je predložen veliki broj zaključaka koji su upućeni Vijeću ministara s ciljem njihove realizacije. Navodi se i to da je, zbog ljudskih žrtava i ogromnih materijalnih šteta uzrokovanih katastrofalnim poplavama, u PSBiH stiglo je mnogo pisama i telegrama saučešća iz parlamenata prijateljskih zemalja.

U novom broju „Parlamenta“ objavljena je i vijest o smrti delegata u Domu naroda PSBiH Hasana Bećirovića, kao i izvještaj o komemorativnoj sjednici održanoj u Velikoj sali PSBiH. Dužnost delegata, umjesto preminulog Hasana Bećirovića, davanjem svečane izjave na početku 38. sjednice Doma naroda PSBiH, preuzeo je delegat Seudin Hodžić.

Kada je riječ o aktivnostima komisija oba doma PSBiH, čitaoci mogu pronaći vijest da je Ustavnopravna komisija Doma naroda na 41. sjednici utvrdilo usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala načela Prijedloga amandmana II. na Ustav BiH. Kako se pojašnjava, amandmanom II. na Ustav BiH predviđa se mogućnost smanjenja naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH.

U ovom broju biltena, između ostalog, izvješćuje se i o tome da su članovi kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, koji su boravili u službenoj posjeti BiH.

Također, navedeno je da je u PSBiH boravila delegacija Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije, kao i članovi Komisije za vanjske poslove Parlamenta Hašemitske Kraljevine Jordan.

„Parlament“ donosi i iscrpne izvještaje sa sjednica oba doma PSBiH, kao i sa sjednica njihovih komisija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću