MENI
1.12.2014

Štampan novi broj biltena PSBiH – Parlament


Vijesti o održanoj komemorativnoj sjednici povodom smrti člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sulejmana Tihića jedan je značajnijih sadržaja novog broja biltena PSBiH – Parlament.

Kako je rečeno na komemorativnoj sjednici, kojoj su u Velikoj sali PSBiH prisustvovali članovi porodice, mnogobrojni prijatelji, veliki broj poslanika i delegata PSBiH, predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, kao i međunarodne zajednice i diplomatskog kora, iza Sulejmana Tihića ostaje snažnija BiH za koju se cijeli život dosljedno i uporno borio.
O liku i djelu Sulejmana Tihića prisutnima su govorili predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstravničkom domu PSBiH Asim Sarajlić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te potpredsjednik SDA Adil Osmanović.

U novom broju „Parlamenta“ objavljena je i vijest da je održan regionalni radni sastanak o osiguranju finansijske autonomije parlamenata i primjerenom ispunjavanju prava i obaveza parlamentaraca. Učesnici skupa iz parlamenata BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije istaknuli su da je finansijska autonomija parlamenata u regiji neophodna, ali primjerena vremenu, prostoru i mogućnostima zemalja.

Kada je riječ o međunarodnim aktivnostima PSBiH, čitatelji mogu pronaći vijest da je BiH na 40. zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije prvi put predstavljena kao članica ove međunarodne organizacije, kao i vijest da je delegacija Predstavničkog doma PSBiH razgovarala sa rukovodstvom Predstavničkog doma Parlamenta Japana koje je boravilo u službenoj posjeti BiH.

U ovom broju biltena, između ostalog, izvještava se i o tome da na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH nije podražan Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2013. godinu, a da je na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH.
Od aktuelnosti iz Sekretarijata PSBiH u novom broju „Parlamenta“ navedeno je da je održan sastanak na kojem su predstavljeni načini i metode upoznavanja novoizabranih zvaničnika u PSBiH sa njihovim pravima i obavezama.

Sastavni dio sadržaja novog biltena su i podaci zakonodavnim aktivnostima oba doma PSBiH, trajanju sjednica i broju tačaka dnevnog reda o kojima se vodila rasprava. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću