MENI
26.1.2015

Štampan novi broj „Parlamenta“, biltena PSBiH


Novi broj „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), najviše pažnje posvećuje informacijama o konstituiranju VII saziva Predstavničkog doma PSBiH. Kako prenosi list, na konstituirajućoj sjednici za predsjedavajućeg Doma izabran je Šefik Džaferović, za prvu zamjenicu predsjedavajućeg Borjana Krišto, a za drugog zamjenika predsjedavajućeg izabran je Mladen Bosić.

U novom sazivu Predstavničkog doma PSBiH, kada je riječ o stranačkoj strukturi u mandatnom periodu 2014. – 2018., SDA ima 10 poslanika, SNSD – Milorad Dodik 6 poslanika, Demokratska fronta – Željko Komšić i SDS po 5 poslanika, SBB – Fahrudin Radončić i HDZ BiH po 4 poslanika, SDP 3 poslanika, dok po jednog poslanika imaju HDZ 1990., BPS – Sefer Halilović, A - SDA, PDP – NDP i DNS.

Bilten PSBiH prenosi i sastav stalnih komisija Doma, koja su izabrana na 2. sjednici Predstavničkog doma.

„Parlament“ prenosi i vijest prema kojoj je Odbor za kulturu, nauku, obrazovanje i medije Vijeća Evrope, na sastanku održanom 5. decembra 2014. godine u Parizu, jednoglasno usvojio nacrt izvještaja pod nazivom „Kulturno naslijeđe u kriznim i postkriznim situacijama“, koje je sačinila članica Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Ismeta Dervoz. Istovremeno, prenosi se i informacija da je članica Stalne delegacije PSBiH u PSVE-a Milica Marković, u svojstvu izvjestiteljice Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj PSVE, boravila od 15. do 19. decembra 2014. godine u Azerbejdžanu radi prikupljanja činjenica za izradu izvještaja o temi: „Stanovnici u pograničnim regijama Azerbejdžana kojima je namjerno prekinuta opskrba vodom“.

Prikaz kompletne zakonodavne aktivnosti PSBiH u 2014. godini štampan je kao poseban dodatak ovom broju „Parlamenta“. U dodatku je moguće pročitati koliko je doneseno ili odbijeno zakona u PSBiH 2014. godine, koliko je postavljeno poslaničkih/delegatskih pitanja i podneseno inicijativa, kao i to na koliko je sporazuma data saglasnost u PSBiH.

Na kraju, kao prilog objavljen je i priručnik za interno prijavljivanje korupcije i zaštitu osobe koja prijavi korupciju u Sekretarijatu PSBiH. Objašnjeno je ko ima pravo na interno prijavljivanje korupcije, kome se prijavljuje slučaj korupcije, kako se prijavljuje, kako se postupa s internim prijavama, kako su zaštićena prava podnositelja prijave korupcije, kao i to kakva je odgovornost podnositelja prijave korupcije u slučaju zloupotrebe prava prijavljivanja korupcije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću