MENI
9.3.2015.

Одржан Округли сто о Смјерницама и финализацији Мапе надлежности парламентарних тијела за конкретне области приближавања законодавства ЕУ acquis-u

 
У оквиру Тwиннинг пројекта „Јачање улоге парламената у Босни и Херцеговини у контексту ЕУ интеграција“ данас је у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Сарајеву одржан Округли сто о Смјерницама и финализацији Мапе надлежности парламентарних тијела за конкретне области приближавања законодавства ЕУ acquis-u.

Присутним учесницима обратили су се замјеник шефа Одсјека у Министарству иностраних послова Мађарске за економску политику ЕУ Peter Mocsary, секретарка Комисије за европска питања пољског Сејма Joanna Kowalsa, те правна савјетница у Парламенту Португала Maria Joao Costa.

Током презентације уводничари су службеницима ПСБиХ презентовали Смјернице за мапирање одговорности ПСБиХ, њихово структурисање и оквир у складу са приближавањем ЕУ acquis-у, уз навођење практичних примјера о разматрању појединих питања у оквиру постојећих капацитета радних тијела ПСБиХ. Такође, представљене су и смјернице које се односе на успоставу специјализираних комисија унутар ПСБиХ, које би биле надлежне за усклађивање домаћег законодавства са ЕУ acquis-ом, као и оне које се односе на оснивање поткомисија у оквиру постојећих радних тијела ПСБиХ.

У даљем току презентације представљене су и смјернице које се односе на парламентарне структуре посвећене усклађивању законодавства са ЕУ acquis-ом, те процесу мониторинга и савјетовања у вези са њим, као и формални споразум између ПСБиХ и Савјета министара БиХ о сарадњи на питањима ЕУ. Презентација је окончана представљањем смјерница везаних за семинаре и едукације о процесу ЕУ интеграција намијењених члановима ПСБиХ. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу