MENI
6.7.2015.

Делегација Заједничке службе Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ у посјети институцијама Републике Хрватске


Делегација Заједничке службе Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), које је предводила секретарка Заједничке службе Секретаријата ПСБиХ Аида Користовић, боравила је протекле седмице у посјети Секретаријату Хрватског сабора, Дигиталном информацијско – документацијском уреду Владе Републике Хрватске и Еуропском документацијском центру Правног факултета у Загребу.

Током посјета чланови делегације Секретаријата ПСБиХ разговарали су са секретарком Хрватског сабора Лидијом Багарић, руководитељицом Информацијско – документацијске службе Хрватског сабора Даниелом Срагом, као и са секретарком Одбора за еуропске послове Хрватског сабора Татјаном Бришки, које су нашој делегацији пренијеле know – how искуства службеника Хрватскога сабора у процесу европских интеграција.

У разговорима, који су вођени у свијетлу ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Босне и Херцеговине, размијењена су мишљења и са руководитељицом Књижнице Хрватског сабора Бранком Мартинчић, координаторицом Web - редакције Службе за медије Весном Станковић – Бенак и шефицом Уреда за међународне и еуропске послове Андреом Халамбек.

Приликом боравка у Дигиталном информацијско – документацијском уреду Владе Републике Хрватске разговарано је о искуствима службеника Владе Републике Хрватске у вези са развијањем Eurovoc-a и националног додатка, креирањем и одржавањем базе података и изградњом информацијско – документационе инфраструктуре и документацијских алата, као и њиховом примјеном за подручје службених информација у обради грађе обухваћене Каталогом и базама података.
Такође, разговарано је и о изради програмских модула за обраду и дисеминацију јавних службених информација и документације, о пружању услуга грађанима и службеницима и одговорима на корисничке упите, као и о учешћу у најважнијим пројектима, с посебним освртом на учешће у пројекту CADIAL.

Делегација Секретаријата ПСБиХ посјетила је и Еуропски документацијски центар Правног факултета у Загребу. Овај Центар дио је информационе мреже „Europe Direct“, коју је Европска комисија основала у државама чланицама Европске уније. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу