MENI
8.10.2015

Delegacija Sekretarijata PSBiH boravila u studijskoj posjeti Evropskom parlamentu


Predstavnici Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) boravili su u dvodnevnoj studijskoj posjeti Jedinici za predpristupne aktivnosti (Pre-Accession Action Unit) Evropskog parlamenta u Briselu.

Tokom prvog dana posjete, sekretarka Zajedničke službe Aida Koristović, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Zlatko Vukmirović i rukovoditeljica Sektora za međunarodne odnose i protokol Mirsada Bukarić - Kovačević imali su priliku da se pobliže upoznaju sa ulogom Evropskog parlamenta i njegovom mjestu u institucionalnoj strukturi Evropske unije. Posebna pažnja posvećena je praksama Evropskog parlamenta u komunikaciji sa građanima i posjetiteljima kako ove evropske institucije tako i svake od 20 političkih skupina djeluju pod njenim okriljem.

Delegacija Sekretarijata PSBiH iskoristila je mogućnost da razmijeni iskustva u oblasti institucionalne komunikacije sa medijima i upozna se sa načinom pripreme servisnih usluga koje se za medije iz Evropske unije pripremaju na 24 različita jezika. Domaćini su također prezentirali način na koji se uređuje zvanična veb stranica Evropskog parlamenta koja predstavlja zbir 90 različitih manjih veb stranica.

Prezentacijom načina na koji radi Protokol servis Evropskog parlamenta otvoren je drugi dan studijske posjete koja je inače realizirana zahvaljujući podršci Misiji OSCE u BiH. U nastavku programa predstavljeni su načini na koji se kreira vizuelni identitet i brendira Evropski parlament, zatim servisi koji su na raspolaganju članovima parlamentarnih komiteta u zakonodavnom radu a studijska posjeta okončana je predstavljanjem i razmjenom mišljenja o Programu podrške Evropskog parlamenta parlamentima zemalja kadidata za prijem u EU kao i perspektivama saradnju sekretarijata Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću