MENI
8.7.2015

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH učestvovali na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OSCE-a


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Aleksandra Pandurević, Bariša Čolak i Halid Genjac učestvovali su u radu redovnog godišnjeg zasjedanja PSOSCE-a, koje je održano u Helsinkiju.

Tokom zasjedanja, koje je bilo posvećeno obilježavanju 40 godina od potpisivanja Helsinškog dokumenta i reafirmaciji osnovnih principa OSCE-a, usvojene su deklaracije i rezolucije u kojima se podsjeća na duh Završnog akta iz Helsinkija i pozivaju sve države članice OSCE-a da se ponašaju u skladu sa ovim dokumentom.

Završnim aktom iz Helsinkija, koji je potpisan 1. augusta 1975. godine, okončan je hladni rat u Evropi, a države potpisnice obavezale su se da će poštovati nepovredivost granica, ljudska prava i temeljne slobode, te da će sarađivati na ekonomskim, naučnim, humanitarnim i drugim područjima života.

Na redovnoj godišnjoj skupštini PSOSCE-a vođena je rasprava o borbi protiv terorizma, kao i o brojnim sigurnosnim izazovima u zemljama članicama, te o pitanjima migranata i izbjeglica, kontroli naoružanja, pravima manjina i o klimatskim promjenama.

U okviru rasprave o krizi u Ukrajini, veliki broj poslanika diskutirao je o odluci Vlade Finske da ne daju vizu za šest članova delegacije Rusije, čija se imena nalaze na EU listi lica kojima je zabranjen ulazak u zemlje Schengena, a zbog čega je ruska delegacija odlučila da bojkotira ovo zasjedanje. Tokom diskusije o ovoj temi, većina poslanika istaknula je potrebu za nastavkom otvorenog dijaloga o ukrajinskoj krizi, u koji bi bila uključena i Rusija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću