MENI
10.7.2015

Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na 41. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije


Zamjenik predsjedavajućeg Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije (PSF) Damir Arnaut i članica Stalne delegacije Milica Marković učestvovali su u Bernu na 41. godišnjem zasjedanju PSF, čija je glavna tema bila podsticanje i omogućavanje pristupa kvalitetnom obrazovanju.

Kako je istaknuto tokom plenarne sjednice, načela podsticanja i omogućavanja pristupa kvalitetnom obrazovanju predstavljaju prioritetne izazove za Frankofoniju.
Istaknut je, također, značaj koji danas u svijetu Frankofonija uživa u svim oblastima života, a posebno na povezivanju naroda i njegovanju jezičkih različitosti. Naglašen je i značaj koji u ostvarivanju ciljeva Frankofonije imaju parlamentarci, kako na globalnom nivou tako i u nacionalnim parlamentima.

Uoči plenarnog zasjedanja, članovi Stalne delegacije PSBiH učestvovali su u radu Mreže žena parlamentarki PSF na kome se, između ostalog, razgovaralo o položaju žena u porodici, okončavanju diskriminacije nad ženama, položaju žena u vjerskom i civilnom braku, te opismenjavanju žena.

Također, na sastanku Mreže žena parlamentarki PSF razmijenjena su mišljenja i o politikama sprječavanja uznemiravanja žena na radnom mjestu, ulozi spolova u raspravama o klimatskim promjenama, kao i o ratnim zločinima nad ženama.

Zamjenik predsjedavajuećg Stalne delegacije PSBiH u PSF Damir Arnaut učestvovao je i na sastanku Odbora za obrazovanje, kulturu i komunikacije, na kojem se raspravljalo o aktivnostima Parlamentarne mreže za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, o prednostima obrazovanja na francuskom jeziku, te o digitalnoj frankofoniji, odnosno o razvoju visokog obrazovanja putem interneta.

Na sastanku Odbora vođene su rasprave i o Konvenciji o zaštiti i promociji različitosti kulturnog izražavanja, te o pristupu parlamentarnih informacija javnosti o milenijskim ciljevima za obrazovanje.

Članica Stalne delegacije PSBiH u PSF Milica Marković učesvovala je u radu Odbora za politička pitanja, na kojem se raspravljalo o političkoj situaciji u frankofonskim državama, strategiji digitalne frankofonije, te o ulozi parlamenata u pristupu pravosuđu u frankofonskom području. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću