MENI
10.7.2015

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali sa predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Italije


Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laurom Boldrini koja boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović, izrazio je, otvarajući sastanak, nadu da će sveukupni odnosi dvije prijateljske zemlje i dalje napredovati te da će u sklopu njih privredna razmjena prevazići aktuelnu razinu od 1,4 milijarde eura. On je dodao da je uvjeren da će pozitivnim trendovima doprinijeti i dobra međuparlamentarna saradnja te da će uskoro biti usaglašeni i ratificirani sporazumi o ekonomskoj saradnji i razvoju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak danas je rekao da je među prioritetima BiH izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva kao i ekonomske reforme koje trebaju doprinijeti boljem životu građana Bosne i Hercegovine a zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto istaknula je da kašnjenje tih reformi predstavlja istinsku kočnicu razvoju BiH kako na njenom unutarnjem planu tako i na putu ka Evropskoj uniji. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić naročito je potcrtao snažnu ulogu koju u razvojnim procesima trebaju imati parlamenti a ne da se odluke donose u političkim centrima moći izvan zakonodavnih tijela.

Gospođa Boldrini danas je svojim domaćinima ponudila nacrt Protokola o saradnji parlamenata Italije i Bosne i Hercegovine što bi, po njenim riječima, predstavljalo konkretan vid saradnje sa ciljem pomoći našoj zemlji na njenom evropskom putu. Najavljeno je da će finalni tekst protokola biti potpisan nakon što prođe kroz uobičajene parlamentarne procedure.

U ime Parlamentarne skupštine, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović izrazio je posebnu zahvalnost gospođi Lauri Boldrini na tome što će ona predstavljati Republiku Italiju na ceremoniji obilježavanja 20 godišnjice genocida nad Bošnjacima i dženazi u Srebrenici. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću