MENI
13.7.2015

Članovi komisija i Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa poslanikom u Parlamentu Australije


Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Zajedničke komisije za ljudska prava i Grupe prijateljstva za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Oceaniju i Japan razgovarali su danas sa poslanikom u Parlamentu Australije Michaelom Danbyem o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Članovi radnih tijela PSBiH upoznali su poslanika Parlamenta Australije da se BiH, trenutno, nalazi u složenoj političkoj situaciji, prvenstveno kada je riječ o njenom euroatlantskom putu. Stoga je, kako je rečeno, važno da BiH u što skorije vrijeme prevlada prepreke i preda kredibilnu aplikaciju za članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Poslanik u Parlamentu Australije Michael Danby upoznao je članove PSBiH da je Parlament Australije usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, te izrazio nadu da će svi politički akteri u BiH snaći snage da zajednički rade na dobrobiti i prosperitetu BiH.

Poslanik Danby je, također, ocijenio da postojanje brojne bosanskohercegovačke dijaspore u Australiji može pomoći u jačanju odnosa dvije zemlje, posebno na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Članovi PSBiH pozvali su delegaciju Parlamenta Australije da posjeti BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću