MENI
14.7.2015.

Одржана 6. сједница Уставноправне комисије Дома народа


На 6. сједници Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) разматрано је обавјештење Заједничког колегијума ПСБиХ које је упућено уставноправним комисијама оба дома ПСБиХ, а тиче се питања усклађивања текстова пословника оба дома у вези са институтом аутентичног тумачења и имунитета чланова ПСБиХ.
Након обављене расправе, у којој су учествовали и чланови Уставноправне комисије Представничког дома ПСБиХ, Уставноправна комисија Дома народа ПСБиХ подржала је закључак којим се дефинише потреба брисања Одјељка О. из Пословника о раду Представничког дома ПСБиХ, а којим је регулисано аутентично тумачење закона и другог општег акта.

Када је ријеч о имунитету чланова ПСБиХ, чланови Уставноправне комисије Дома народа ПСБиХ подржали су и закључак којим се дефинише потреба за измјеном члана 14. става (1) Пословника о раду Представничког дома ПСБиХ, а којим је предложено да он убудуће гласи: „У складу са Уставом БиХ и законом, посланик не може бити позван на кривичну ни на грађанску одговорност за било какве поступке учињене у оквиру својих надлежности за вријеме трајања мандата у ПСБиХ“.

Такође, у вези са имунитетом чланова ПСБиХ, закључено је како је потребно мијењати и став (2) члана 14. Пословника о раду Представничког дома ПСБиХ.
Уставноправна комисија подржала је приједлог којим став (2) треба гласити: „О одузимању имунитета у сваком конкретном случају одлучује надлежни суд, према Закону о имунитету БиХ“.

Пословник о раду Представничког дома ПСБиХ, који је усвојен на 66. сједници Представничког дома ПСБиХ, одржаној 14. маја 2015. године и Пословник Дома народа ПСБиХ који је усвојен на 38. сједници Дома народа ПСБиХ, одржаној 6. јуна 2015. године, различито су третирала ова два горе наведена питања.
На данашњој сједници закључено је и да секретари уставноправних комисија оба дома ПСБиХ, у сарадњи са Законодавно-правним сектором Заједничке службе Секретаријата ПСБиХ и представницима Министарства цивилних послова БиХ припреме и доставе комисијама пречишћени текст Закона о држављанству БиХ.

Комисија није подржала Уставни основ за Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ, оцјењујући да не постоји усаглашеност овог законског приједлога са правним системом БиХ.

Разматрајући активности чланова Уставноправне комисије у периоду између сједница Комисије, к знању су примљене Информација о одржаном састанку са судијама Савезног уставног суда Karlsruhe из СР Њемачке и Информација о учешћу делегације уставноправних комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ на
Интерпарламентарној конференцији о теми "Ка независном и модерном правосудном систему у земљама проширења".

Комисија је, у оквиру разматрања сарадње с Коалицијом за слободне и поштене изборе „Под лупом“, закључила да овој невладиној организацији достави писмо препоруке, које ће у себи садржавати елементе који указују на озбиљност рада ове Коалиције и цјеловитост процеса који су урађени током изборног периода. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу