MENI
15.7.2015

Održana 8. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije


Na 8. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje i preporuka Domu za ratificiranje Okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske pomoći Evropske unije BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

U vezi s pomenutim sporazumom Komisija je usvojila i prema Domu uputila zaključak u kojemu se navodi da Dom naroda PSBiH zahtijeva od nadležnih ministarstava BiH da, u postupku pregovora o zaključivanju međunarodnih sporazuma, obavezno uključe sve nadležne institucije BiH u skladu sa njihovim nadležnostima, te da prije upućivanja teksta sporazuma u postupak ratifikacije obavezno usaglase sve eventualne različite stavove i mišljenja kako bi se izbjegle nepotrebne rasprave i odlaganja tokom parlamentarne procedure za davanje prethodne saglasnosti za ratifikaciju.

Na sjednici je dato pozitivno mišljenje i preporuka Domu za ratificiranje Nota sporazuma – razmjena između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana BiH za 2014. godinu.

Komisija je dala pozitivno mišljenje i preporuku Domu za ratificiranje Nota sporazuma – razmjena između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana BiH za nabavku vozila nove generacije.

Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2014. godini i predloženo je Domu da ovaj Izvještaj usvoji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću