MENI
15.7.2015

Održana 7. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 7. sjednici najoštrije je osudio napad na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji se desio 11. jula ove godine u Potočarima kod Srebrenice.

U zaključcima, koje je Dom naroda PSBiH usvojio na prijedlog Kluba delegata srpskog naroda, izražava se duboko žaljenje zbog toga što je predsjednik Vlade Republike Srbije doveden u takvu situaciju i upućuje izvinjenje gospodinu Vučiću, uz nadu, kao što je i sam rekao, da sve što se dogodilo neće izazvati posljedice na odnose dvije zemlje. U usvojenim zaključcima Dom naroda PSBiH je zatražio od svih nadležnih organa u BiH da hitno utvrde počinioce napada i odgovornost svih lica u skladu sa njihovim nadležnostima.

Dom naroda PSBiH usvojio je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Prethodno, Dom naroda PSBiH, zbog nepostojanja entitetske većine, nije podržao Prijedlog zaključka delegata Halida Genjca sa 36. sjednice Doma naroda PSBiH u prethodnom sazivu, a koji glasi: „Zbog složenosti i značaja, kao i nužnosti da se amandmanski otklone nejasnoće pojedinih predloženih odredbi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine se vraća na razmatranje po redovnoj proceduri“.

Dom je podržao Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predmetnim Izvještajem usvojena su tri amandmana koja se odnose na izmjene člana 24. stav (4), člana 43., kao i člana 207. tačka a), alineja 12. Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini.

Usvojen je i Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2014. godini.

Dom naroda PSBiH usvojio je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH, čiji je predlagač Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Usvojen je Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2014. godinu, čiji je predlagač Državna regulatorna agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.
Dom naroda PSBiH primio je k znanju Informaciju Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, čiji je predlagač Državna regulatorna agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH. Usvojeni su i zaključci koje je Domu predložila Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, kako slijedi:

1. a) Kako bi se spriječile moguće komplikacije na međunarodnom nivou, neophodno je da Bosna i Hercegovina odmah pristupi ratifikaciji Protokola SEA Konvencije iz Espooa, te po ubrzanoj proceduri završi proces.
b) Za ovu aktivnost zadužuje se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
2. a) Potrebno je formirati radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, općina Dvor.
b) Članovi radne grupe trebaju biti predstavnici: PSBiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Državne regulatorne agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, relevantnih entitetskih ministarstava i lokalnih zajednica.
c) Predsjedavajući radne grupe treba biti ključna osoba za Konvenciju iz Espooa.
d) Radnu grupu treba formirati Vijeće ministara BiH.
3. Potrebno je uputiti dopis Republici Hrvatskoj, s prijedlogom za formiranje međudržavne komisije za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, općina Dvor.

Primljena je k znanju Informacija o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a, čiji je predlagač Upravni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Dom je usvojio zaključak kojim je zadužio Komisiju za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije da na osnovu svojih ranijih konstatacija, kao i rasprave koja je vođena na sjednici Doma naroda PSBiH, pripremi zaključke o ovom pitanju i dostavi ih Domu na usvajanje.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure imenovanja generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, u koju su iz Doma naroda PSBiH imenovani delegati Bariša Čolak, Darko Babalj i Fahrudin Radončić.

Dom je dao saglasnost za ratificiranje Okvirnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II.). Na prijedlog Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije, Dom je usvojio zaključak kojim se od nadležnih ministarstava zahtijeva da se u postupak pregovora o zaključivanju međunarodnih sporazuma obavezno uključe sve institucije u Bosni i Hercegovini u skladu sa njihovim nadležnostima, te da prije upućivanja teksta sporazuma u postupak ratifikacije obavezno usaglase sve eventualno različite stavove i mišljenja kako bi se izbjegle nepotrebne rasprave i odlaganja tokom parlamentarne procedure za davanje prethodne saglasnosti za ratifikaciju”.

Također, Dom naroda PSBiH dao je saglasnost za ratifikaciju Nota sporazuma - razmjena nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za nabavku vozila nove generacije, kao i Nota sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2014. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću