MENI
22.7.2015

Okončana 15. sjednica Predstavničkog doma PSBiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na 15. sjednici osudio napad na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji se desio u Potočarima 11. jula ove godine.

Dom je izrazio i duboko žaljenje zbog toga što je predsjednik Vlade Republike Srbije doveden u takvu situaciju i uputio je izvinjenje gospodinu Vučiću, uz nadu, kao što je i sam rekao, da sve što se desilo neće izazvati posljedice na odnose dvije zemlje.
Također, Predstavnički dom PSBiH zatražio je od svih nadležnih tijela u BiH da hitno utvrde počinioce napada i odgovornost svih osoba, u skladu sa njihovim nadležnostima.

U vezi s Informacijom o upućivanju pisama generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Parlamenta Kanade, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević, usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH zadužuje Kolegij Doma da obavijesti generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) da pismo upućeno 1. jula 2015. godine nije akt Predstavničkog doma PSBiH, nego lični stav 25 poslanika.

Nije usvojen prijedlog poslanika Denisa Bećirovića za dopunu dnevnog reda sjednice Doma tačkom koja glasi: „Zaključci Predstavničkog doma PSBiH povodom inicijative Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici“.

Usvojeni su zaključci Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju ljudi na prostoru Republike Srpske. S tim u vezi, usvojen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da Vijeću ministara BiH, a potom i PSBiH dostavi:
a) prijedlog dokumenta s preciznim operativnim procedurama postupanja u posebnim okolnostima i vandrednim situacijama, kako bi se, s ciljem pravovremenog i koordiniranog djelovanja, osigurao brz i efikasan protok informacija, s jedne strane, u međusobnoj saradnji policijskih agencija, a s druge između policijskih agencija i nadležnih pravosudnih tijela i institucija BiH
b) prijedlog nove strategije za sprječavanje i borbu protiv terorizma (2015. - 2020.) kojom se određuje opći okvir djelovanja BiH i njezinih institucija u borbi protiv terorizma, sa smjernicama za unaprjeđenje postojećih i prijedlozima novih mjera, mehanizama i instrumenata za sprječavanje i suzbijanje terorističkih aktivnosti
c) cjelovitu informaciju o svim dosad izvedenim terorističkim aktima u BiH, o međusobnoj saradnji policijskih agencija i njihovoj saradnji sa sudovima i tužilaštvima u rasvjetljavanju i procesuiranju tih krivičnih djela, kao i sveobuhvatne informacije o djelovanju radikalnih pokreta i pojedinaca u BiH.

Također, usvojen je zaključak kojim se obavezuju sve institucije BiH da u svome radu i postupanju poštuju i štite temeljna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama.
Zaključeno je i to da se pozivaju svi mediji u BiH da se u najvećoj mjeri pridruže borbi protiv terorizma tako što će:
a) u svojim prilozima o terorističkim aktivnostima, s ciljem suzbijanja govora mržnje i mogućeg poticanja na terorizam (posebno u komentarima na portalima), dosljedno poštivati načelo odgovornosti i objektivnog informiranja, te
b) u svoje programe uključiti edukativne sadržaje u kojim bi se građanima neprekidno ukazivalo na prijetnje, opasnosti i posljedice koje teroristički akti nanose ili mogu nanijeti svakome pojedincu, jednako kao i društvu u cjelini.
Na kraju, usvojen je i zaključak da se Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Institucija ombudsmana BiH pozovu da sagledaju aktivnosti svih sudova i tužilaštava u svim izvedenim policijskim akcijama, a u vezi sa povredom ljudskih prava.
U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut. Također, usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da do 30. septembra 2015. godine izradi i dostavi sveobuhvatni sistemski prijedlog zakonskog rješenja kojim se uređuje pitanje plata i naknada u institucijama BiH, vodeći računa o tome da predložena rješenja trebaju biti ugrađena u zakone kojima se uređuje ovo područje (Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, Zakon o državnoj službi u institucijama BiH, Zakon o radu u institucijama BiH i Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH).

Usvojen je prijedlog poslanika Nikole Špirića za dopunu dnevnog reda naredne sjednice Doma tačkom koja glasi „Usaglašena reformska agenda i akcijski plan u vezi s evropskim putem BiH“.

Usvojena je Odluka o usvajanju Okvirne saobraćajne politike Bosne i Hercegovine za period od 2015. do 2030. godine.Usvojen je zaključak da Vijeće ministara BiH, prilikom donošenja Saobraćajne strategije i Akcijskog plana, obavi svebuhvatnu, transparentnu i otvorenu javnu raspravu, kao i da prilikom realiziranja Saobraćajne strategije i Akcijskog plana obavlja stalne koordinacije s nižim nivoima vlasti.

Usvojen je Godišnji izvještaj iz područja poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja za BiH za 2014. godinu. Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, u saradnji sa entitetskim ministarstvima, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi informaciju o mogućnostima osiguranja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za poljoprivredne proizvođače u BiH. Kako se navodi u zaključku, rok za dostavu informacije je 60 dana.

Usvojeni su izvještaji o radu za 2014. godinu stalnih komisija Predstavničkog doma PSBiH i to: Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

U vezi s pomenutim izvještajima, usvojen je i zaključak da izvještaji o radu komisija PSBiH ubuduće trebaju sadržavati tabelarni prikaz prisutnosti svih članova komisija, kao i razloge neodržavanja sjednice komisije u prethodno zakazanom terminu. Dalje se u zaključku navodi da tabelarni prikaz treba biti unificiran i vrijediti za sve komisije (stalne, zajedničke, ad hoc, privremene).

Usvojeni su i izvještaji o radu za 2014. godinu zajedničkih komisija PSBiH i to: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za evropske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove i Zajedničke komisije za ljudska prava.

Primljena je k znanju Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2014. godine.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora PSBiH. Za narednu sjednicu je odgođen izbor članova u Privremenu zajedničku komisiju oba doma iz Predstavničkog doma PSBiH. Kako se u zaključku navodi, zadatak ovog tijela je da preispita dosadašnji rad, nezavisnost i efikasnost Nezavisnog odbora PSBiH, izabranog za mandat 2014. – 2018., te da o tome podnese izvještaj PSBiH.

Usvojen je zaključak poslanice Maje Gasal-Vražalice koji glasi: „Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, unutar predstojećih izmjena Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, sagleda mogućnost ugrađivanja pitanja Nacionalnog preventivnog mehanizma za prevenciju torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka, te istu, kao mogućnost reguliranja ovog pitanja u sklopu izmjena Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, dostavi nadležnom Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH na razmatranje“.

Usvojen je Izvještaj s održane konferencije o temi „Ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda kroz zakonodavni okvir, trenutačno stanje i planove institucija BiH u područja ljudskih prava“ s prijedlogom zaključaka, koja je održana u Bijeljini 22. i 23. juna 2015. (Izvještaj sa prijedlozima zaključaka možete pročitati ovdje).

Usvojen je zaključak poslanika Kluba SBB-a BiH koji glasi: „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao ovlašteni predlagač, traži od Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH informaciju o tome zašto Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je Predstavnički dom usvojio na 7. sjednici, održanoj 26. februara 2015., još uvijek nije razmatrao Dom naroda ni nadležna Komisija za finansije i budžet Doma naroda, iako se radi o obaveznoj tački.

Dom nije usvojio Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2014. godinu.
U vezi s navedenim Izvještajem, usvojen je zaključak u kojem se kaže da će Komisija za sukob interesa PSBiH ispitati status svih pet članova Ureda za razmatranje žalbi, te po okončanju postupka o tome informirati Predstavnički dom PSBiH. Također, zaključeno je da Ured za razmatranje žalbi do naredne sjednice Predstavničkog doma PSBiH dostavi detaljne informacije o svim imenovanim/zaposlenim u Uredu, opis posla za svako pojedinačno radno mjesto, stručnu spremu koje svako pojedinačno mjesto zahtjeva, stručnu spremu svih imenovanih/zaposlenih, koeficijent obračuna plate za svako pojedinačno mjesto, ostale materijalne naknade koje imenovani članovi Ureda mjesečno primaju kao članovi drugih radnih tijela, odbora i slično. Na kraju, zaključeno je da se Finansijski izvještaj Ureda za razmatranje žalbi dostavi Predstavničkom domu PSBiH na razmatranje.

Nije usvojen Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2014. godinu i Izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja BHRT-a za 2014. godinu, a nije primljen k znanju Finansijski plan BHRT-a i planovi programa za 2015. godinu.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma o zajmu (Zajam za razvojnu politiku poslovnog ambijenta) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predstavnički dom dao je saglasnost i za ratificiranje dopune 2. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, koji se odnosi na horizontalni program nuklearne sigurnosti i zaštite od zračenja u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2011. godinu.

Za narednu sjednicu Doma odgođena je rasprava o davanju saglasnosti za ratificiranje Nota sporazuma – razmjena nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za nabavku vozila nove generacije i Nota sporazuma – razmjena nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2014. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću