MENI
25.1.2011

Govor člana Delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Milice Marković na redovnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Milica Marković u okviru debate o trgovini ljudskim organima na Kosovu obratila se danas učesnicima redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu. Govor gđe Marković prenosimo u cjelosti: "Gospodine predsjedniče, drage kolege Dozvolite mi da iznesem svoja zapažanja u vezi sa izvještajem “Nehumano postupanje sa licima i nedozvoljena trgovina ljudskim organima na Kosovu”. Najprije želim da čestitam gospodinu Diku Martiju na njegovom izvanrednom izvještaju. Veoma cijenim hrabrost i upornost gospodina Martija. U januaru 2008. mi smo takođe pričali u Vijeću Evrope o Kosovu ali u kontekstu plana Gospodina Marti Ahtisarija, plana koji je insistirao na nezavisnosti Kosova. Ne mogu a da se ne prisjetim te diskusije. Tada je većina kolega podržala Ahtisarijev plan koji je otvorio vrata Kosovu ka nezavisnosti. Šta je danas? Prema ovom izvještaju vidimo da je Kosovo postalo veoma problematična regija u sred Evrope.

Oni koji su se više bavili situacijom na Kosovu su svjesni da je ta pokrajina Srbije pravila mnogo problema Srbiji pa će tako isto praviti probleme i Evropi. Najstrašnije stvari kao što su: trgovina ljudskim organima, organizovani kriminal, vađenje organa zatvorenicima, ratni zločin nad Srbima i albanskim šiptarima, postojanje tajnih zatvora gdje su činjena ubistva, trgovina heroinom i drugim narkoticima su se desile na Kosovu. Zato mislim da sve što je izneseno u izvještaju je tačno, bez sumnje. Ali postavlja se pitanje: šta ćemo raditi poslije izvještaja? Uz svo poštovanje prema gospodinu Martiju zbog ovako dobrog izvještaja, moram reći da je za neke od nas mnogo stvari iz izvještaja bilo poznato. Nakon izvještaja postavlja se krucijalno pitanje: ima li odlučnosti i snage da se provede temeljna istraga u cilju da bi se kaznio ratni zločin, borilo protiv organizovanog kriminala, zadovoljila pravda za žrtve, determinisalo Kosovo kao tržište ljudskim organima, heroinom i drugim narkoticima? Ako postoji neodlučnost i dilema oko ovih pitanja, onda će izvještaj ostati kao obična informacija. Na nama je da odlučimo. Usvajanje predložene rezolucije moglo bi značiti da postoji volja i odlučnost da se Kosovo markira kao problematičan region i da ono nije a priori privilegovano i da Evropa ima načina da se tome surpotstavi. Tako je bolje za Evropu i za sve nas. Ja sam razumjela da je to bila poruka iz izvještaja gospodina Martija.
Htjela bih da kažem još jednu stvar. Budući da ja dolazim iz Bosne i Hercegovine, dužna sam da kažem da se zločini OVK Hašima Tačija ne ograničavaju samo na Kosovo. Tokom rata u BiH 1992. godine desio se zločin koji je još strašniji nego onaj na Kosovo zato što se radi o djeci. Te godine na putu kroz Bosanski Brod misteriozno su nestala četiri autobusa u kojima su se nalazili putnici koji su bili izbjeglice i koji su išli prema zapadnoj Evropi. Godine 2004. u selu Sijekovac blizu Broda otkrivena je masovna grobnica u kojoj je nađeno 59 leševa od kojih je bilo 23 dječija. Nakon otkrivanja grobnice Udruženju porodica nestalih lica javila se osoba koja je priznala da je učestvovala u tom masakru i rekla je da su prije smrti povađeni organi ženama i djeci. Ti povađeni organi su poslati u mjesto gdje je organizovana nedozvoljena trgovina ljudskim organima. To je strašan zločin. Udruženje porodica nestalih lica posjeduje dokaze da su zlikovci tog masakra bili izvršioci iz OVK. Više podataka o žrtvama i masakru posjeduje tužilac iz Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen koji je otišao iz BiH i danas radi kao međunarodni tužilac na Kosovu, Britanski institut za forenzičku ekspertizu i naravno Udruženje porodica nestalih lica Republike Srpske. Zbog istine i zadovoljenja pravde za žrtve ja Vas pozivam gospodine Marti da Vi ili neko drugi iz Vijeća Evrope sakupi sve ove podatke i uvrsti ih u ovaj izvještaj. Ubijeđena sam da oni koji su odgovorni za zločine na Kosovu su bili i nalogodavci za zločine u Brodu.
Na kraju smatram da rezolucija zaslužuje našu podršku i još jednom čestitam gospodinu Martiju na veoma kompleksnom i hrabrom izvještaju." (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću