MENI
23.7.2015

Održana 3. sjednica Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije



Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije na svojoj 3. sjednici usvojila je Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2014. godinu sa zaključcima predloženim u njemu, te proslijedila predmetni Izvještaj kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u dalju proceduru.

K znanju je primljena Informacija o provedenim aktivnostima na izradi Nacrta strategije za borbu protiv korupcije 2015. - 2019. i pratećeg akcionog plana.

Komisija je podržala Informaciju o procesu koordinacije i donošenja planova borbe protiv korupcije u institucijama BiH, kao i Informaciju o procesu prevencije korupcije i donošenja planova integriteta u institucijama BiH.

Usvojen je Izvještaj o provedbi Zakona o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine.
Također, podržana je i Informacija o trenutnom statusu aktivnosti u pogledu provedbe GRECO preporuka u Bosni i Hercegovini.
Komisija je podržala i Informaciju o učešću na Međunarodnoj konferenciji „Transparentnost i odgovornost za djelotvoran nadzor: uloga parlamenta“, čiji je sačinilac član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Darko Babalj. 

Komisija je usvojila i zaključak kojim je definirala da će, s ciljem pokretanja inicijative formiranja nacionalnog ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAK) u Parlamentarnoj skupštini BiH, dostaviti zahtjev svim klubovima poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH da, prema svojim željama i mogućnostima, predlože jednog svog predstavnika za člana GOPAK ogranka Parlamentarne skupštine BiH. Sekretar Komisije zadužen je da, u saradnji sa nadležnim službama Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, sačini neophodne inicijalne materijale za formiranje GOPAK ogranka u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da o tome obavijesti Komisiju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću