MENI
28.4.2011

Održana sjednica Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvrašavaju krivične sankcije i druge mjere

 
Na danas održanoj 8. sjednici Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, obavljen je razgovor o saradnji sa Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH, koju su predstavljali ombudsmani Nives Jukić i Ljubomir Sandić.
Ombudsmani za BiH su upoznali članove Nezavisne komisije sa svojim nadležnostima, te izrazili zadovoljstvo što imaju mogućnost u svom daljem radu biti i u koordinaciji sa ovim tijelom, kada je u pitanju praćenje uvjeta boravka, postupanje i poštivanje ljudskih prava zatvorenika. Nakon obavljenog razgovora, odlučeno je kako je potrebno i dalje organizirati zajedničke sastanke, kao i realizirati zajedničke posjete kazneno-popravnim zavodima u BiH. Također, zaključeno je da treba međusobno razmjenjivati dokumentaciju i informacije s ciljem kvalitetnije saradnje, te pozvati ombudsmane BiH na sjednicu kojoj će prisustvovati direktori kazneno-popravnih zavoda u BiH.
Utvrđen je prijedlog za izgled i sadržaj promotivnog letka Nezavisne komisije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću