MENI
13.5.2011

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma, Adnan Bašić odgovorio na inicijativu Srpske demokratke stranke


Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić odgovorio je danas na Inicijativu Srpske demokratske stranke za nastavak Konstituirajuće sjednice i izbor rukovodstva Predstavničkog doma. Sa odgovorom su upoznate i ostale parlamentarne stranke kao i Ured visokog predstavnika.

Odgovor privremenog predsjedavajućeg, Bašića predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću prenosimo u cjelosti:

Poštovani,
Dana 12. maja 2011. sam primio Vašu Inicijativu za nastavak Konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma i izbor rukovodstva Doma, te Vas želim obavijestiti o sljedećem.
Kao što Vam je poznato, u više navrata, održali smo radno-konsultativne sastanake sa predsjednicima/predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH. Posljednji je održan 10. februara 2011. na kojem je konstatirano da nije postignut cilj zbog kojeg je sastanak sazvan, a to je dogovor o formiranju parlamentane većine neophodne za nastavak Konstituirajuće sjednice Doma (kako je dogovoreno na Radno-konsultativnom sastanku održanom 17. januara 2011.).
Zaključeno je da privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma ubuduće neće zakazivati ovakve sastanke, da političke stranke nastave konsultacije, te da o postignutom dogovoru u vezi formiranja parlamentarne većine pismenim putem obavijeste privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog radi zakazivanja nastavka Konstituirajuće sjednice Doma.
Kako pismenim putem nisam dobio postupanje po prethodnim stavovima, nisam bio u mogućnosti da zakažem nastavak Konstituirajuće sjednice Doma.
Želim Vas, poštovani predsjedniče, podsjetiti da su odredbe Poslovnika Predstavničkog doma, koje se odnose na izbor Kolegija Doma, jasne i ne treba ih posebno navoditi (član 4. Poslovnika). Kao privremeni predsjedavajući zahvaljujem se na upućenoj inicijativi, ali za nastavak sjednice Doma neophodno je osigurati većinu potrebnu za donošenje odluka. Kada se to dogodi odmah sam spreman zakazati nastavak Konstituirajuće sjednice.
Obzirom da se radi o realizaciji zaključaka sa posljednjeg Radno-konsultativnog sastanka, kopiju pisma sa Vašom Inicijativom proslijedit ću predsjednicima ostalih političkih stranaka zastupljenih u Domu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću