MENI
28.7.2015.

Održana 5. sjednica Zajedničkog povjerenstva za europske integracije


Na 5. sjednici Zajedničkog povjeresnstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine primljen je k znanju sadržaj Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, koju su usvojili Vijeće ministara BiH i dvije entitetske vlade.

O sadržaju Reformske agende, čije je usvajanje i provođenje jedan od preduvjeta da bi naša zemlja podnijela kredibilnu aplikaciju za status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU), članove Zajedničkog povjerenstva za europske integracije upoznao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Članovi Zajedničkog povjerenstva upoznali su se i sa obvezama naše države nakon što je 1. lipnja ove godine na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, o čemu su izvješće podnijeli predstavnici Direkcije za europske integracije BiH.

Naglašeno je da stupanje na snagu SSP-a predstavlja značajan iskorak u odnosima BiH i EU, posebno na planu uspostavljanja izravnog političkog dijaloga organa EU i organa zakonodavne i izvršne vlasti BiH. Istaknuto je, također, da Povjerenstvo za europske integracije radi na formiranju Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao instrumenta dijaloga Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta.

Razmatrane su i poslovničke mogućnosti rada i djelovanja Zajedničkog povjerenstva za europske integracije. S tim u svezi, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva najavio je da će ovo povjerenstvo do kraja godine održati i niz tematskih sjednica i okruglih stolova o europskim integracijama, uz sudjelovanje svih organizacija u BiH koje se bave tim pitanjem.

Za narednu sjednicu, zbog odsustva predlagatelja, odloženo je razmatranje zastupničke inicijative Senada Šepića od 30.lipnja ove godine, koja glasi: „Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Kolegij Doma da u pripremi i utvrđivanju dnevnog reda svake sjednice utvrdi obveznu točku dnevnog reda pod nazivom: Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu”. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću