MENI
27.5.2011

Prijem u Parlamentarnoj skupštini BiH za profesore i naučnike iz Savezne Republike Njemačke


Poslanik Aleksandra Pandurević i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije u proteklom mandatu, Halid Genjac razgovarali su danas sa profesorima i naučnicima iz Savezne Republike Njemačke, na čelu sa prof.dr. Egbertom Jahnom o unutarnjopolitičkim prilikama evroatlanskim integracijma Bosne i Hercegovine.
Kako je istaknuto tokom razgovora, jedna od glavnih poteškoća je donošenje zakona na nivou države potrebnih za brži priključak zemljama Evropke unije. Razlog tome, istakli su domaćini je neusaglašenost političkih stavova oko prenosa nadležnosti sa entiteta na državu, što dovodi do spore provedbe Sporazuma o stabilazaciji i pridruživanju.
Gosti su naglasili kako je vidljivo da posljednih godina postoje zastoji u BiH na njenom putu ka EU, te izrazili interesovanje za postizanje kompromisa unutar BiH u vezi rješenja određenih poteškoća. Također, zanimalo ih je na koji način međunarodna zajednica može pružiti podršku ubrzanju tog puta.
S obzirom na punu političku saglasnost oko priključenja evroatlantskim integracijama, Pandrurević i Genjac naglasili su potrebu jačanja koordinacije političara unutar BiH kako bi se blagovremeno donosile odluke za ostavrenje tog cilja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću