MENI
31.5.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma, dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadorima Rusije i Francuske u našoj zemlji


Niz mjeseci iz zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazile su samo loše vijesti ali nakon konstituiranja Predstavničkog doma situacija se značajno promijenila. Pokrenuti su brojni porcesi, od procedure imenovanja mandatara Vijeća ministara do ubrzanja formiranja državnog Doma naroda. Takvi pozitivni tokovi i ukupna atmosfera dijaloga i uvažavanja kakva se osjeća daju nadu i smisao političkom životu ove zemlje, istaknuto je prilikom današnjih razgovora koje je predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović vodio sa Alexanderom Botsan-Kharchenkom i Rolandom Gillesom, ambasadorima Ruske Federacije i Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.
- Vrlo sam zadovoljan što naš susret koji se desio vrlo brzo nakon formiranja Predstavničkog doma pokazuje namjeru da se dalje produbljuju odnosi između dvije prijateljske zemlje. Mišljenja sam da pri tome posebno treba njegovati parlamentarnu dimenziju tih odnosa za koju se konstituiranjem domova Partlamentarne skupštine BiH širom otvaraju vrata. Istovremeno, ubijeđen sam da ima dosta prostora da se saradnja poput saradnje na polju energetike kakvu imamo sa Republikom Srpske ali i na svim drugim privrednim poljima proširi na Federaciju i na cijelu Bosnu i Hercegovinu, istakao je prilikom susreta ambasador Kharchenko.
Po riječima ambasadora Gillesa, Francuska kao provjereni prijatelj Bosne i Hercegovine željno je očekivala pozitivnu atmosferu kakva se osjeća nakon konstituiranja Predstavničkog doma.
- Svjesni smo koliko je obima zakonodavnog i drugog posla koji vas očekuje u narednom periodu i drago nam je da se vidi odlučnost da ga obavite. Pozdravljamo i konsenzus političkih aktera prema kojem je put ka Evropskoj uniji prioritet ove zemlje i nadamo se da će kao preduslov za njega uskoro na dnevnom redu novog Predstavničkog doma i Parlamentarne skupštine BiH naći značajna pitanja popus implementacije odluke Sejdić-Finci, zakona o državnoj pomoći, državnoj imovini, popisu stanovništva i drugi bitni akti - dodao je Roland Gilles.
Predsjedavajući dr. Bećirović danas je naglasio potrebu aktivnog i konstruktivnog prisustva međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini dok sami ne postanemo potpuno uspješni u razrješavanju nekih spornih pitanja. Pri tome, dodao je on, bitno je i identificirati kočničare na evropskom putu naše zemlje a nema sumnje da bi pomoglo kada bi u najvišem zakonodavstvu naše zemlje postojala tzv. evropska klauzula koja bi podrazumijevala da se zakoni koji su bitni za približavanje Bosne i Hercegovine Evropi ne mogu blokirati. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću