MENI
31.5.2011.

Предсједавајући Представничког дома, др Денис Бећировић разговарао с амбасадорима Русије и Француске у нашој земљи


Низ мјесеци из зграде Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине излазиле су само лоше вијести али након конституисања Представничког дома ситуација се значајно промијенила. Покренути су бројни процеси, од процедуре именовања мандатара Савјета министара до убрзања формирања државног Дома народа. Такви позитивни токови и укупна атмосфера дијалога и уважавања каква се осјећа дају наду и смисао политичком животу ове земље, истакнуто је приликом данашњих разговора које је предсједавајући Представничког дома др. Денис Бећировић водио са Alexanderom Botsan-Kharchenkom и Rolandom Gillesom, амбасадорима Руске Федерације и Републике Француске у Босни и Херцеговини.
- Врло сам задовољан што наш сусрет који се десио врло брзо након формирања Представничког дома показује намјеру да се даље продубљују односи између двије пријатељске земље. Мишљења сам да при томе посебно треба његовати парламентарну димензију тих односа за коју се конституисањем домова Партламентарне скупштине БиХ широм отварају врата. Истовремено, убијеђен сам да има доста простора да се сарадња попут сарадње на пољу енергетике какву имамо са Републиком Српске али и на свим другим привредним пољима прошири на Федерацију и на цијелу Босну и Херцеговину, истакао је приликом сусрета амбасадор Kharchenko.
По ријечима амбасадора Gillesa, Француска као провјерени пријатељ Босне и Херцеговине жељно је очекивала позитивну атмосферу каква се осјећа након конституисања Представничког дома.
- Свјесни смо колико је обима законодавног и другог посла који вас очекује у наредном периоду и драго нам је да се види одлучност да га обавите. Поздрављамо и консензус политичких актера према којем је пут ка Европској унији приоритет ове земље и надамо се да ће као предуслов за њега ускоро на дневном реду новог Представничког дома и Парламентарне скупштине БиХ наћи значајна питања попус имплементације одлуке Сејдић-Финци, закона о државној помоћи, државној имовини, попису становништва и други битни акти - додао је Roland Gilles.
Предсједавајући др. Бећировић данас је нагласио потребу активног и конструктивног присуства међународне заједнице у Босни и Херцеговини док сами не постанемо потпуно успјешни у разрјешавању неких спорних питања. При томе, додао је он, битно је и идентифицирати кочничаре на европском путу наше земље а нема сумње да би помогло када би у највишем законодавству наше земље постојала тзв. европска клаузула која би подразумијевала да се закони који су битни за приближавање Босне и Херцеговине Европи не могу блокирати. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу