MENI
14.6.2011

Govor predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH na Devetoj konferencji predsjednika parlamenata zemalja SEECP-a


Govor dr. Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predastavničkog doma PS BiH na Devetoj konferencji predsjednika parlamenata zemalja SEECP-a, Bečići 14. juni 2011. godine

Poštovani gospodine predsjedniče,
Cijenjeni predsjednici i zamjenici predsjednika parlamenata,
Vaše ekselencije,
Predstavnici medija i gosti
Dame i gospodo,

Dozvolite mi da Vam se, prije svega, zahvalim na srdačnoj dobrodošlici u Crnu Goru i da vam čestitam na izvanrednoj organizaciji Devete konferencije Predsjednika Parlamenata zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi .
Želim iskoristiti ovu priliku da Vam prenesem pozdrave poslanika i delegata Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.
Veliko mi je zadovoljstvo biti danas sa vama na Konferenciji koju vidim kao potvrdu i novi značajan iskorak ka unapređenju odnosa i saradnje u našem Regionu.
Susret parlamentaraca u okviru već tradicionalnog foruma Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi je još jedna prilika da dodatno unaprijedimo ovaj vid regionalnog organizovanja koji, iz godine u godinu, sve više dobiva na značaju, kako sa stanovišta međunarodne parlamentarne diplomatije tako i stanovišta interesa i potreba zemalja članica pojedinačno. Možemo reći da je SEECP na dobrom putu da nadraste atribut „foruma“, obzirom da se već duže vrijeme razgovara o modalitetima institucionalizacije, kako bi se očvrsnula njegova struktura a tako i međusobna saradnja zemalja članica.
Dozvolite mi da i ovom prilikom još jedanput izrazim podršku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine opredjeljenju zemalja članica SEECP-a za dugoročni proces jačanja multilateralne saradnje u području:
- jačanja stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa,
- razvoju ekonomskih odnosa
- humanitarnih, društvenih i kulturnih pitanja i posebno
- pravde, borbe protiv organiziranog kriminala i trgovine drogama, krijumčarenja vozila i terorizma.
Na parlamentarnoj dimenziji se od prethodne konferencije do danas predano djelovalo u pravcu iznalaženja najoptimalnijih modaliteta daljnje institucionalizacije regionalne saradnje.
Svakako, potrebno je definisati naše zajedničke prioritete, ciljeve, pravce aktivnosti koji će biti refleksija autentičnih potreba regiona i s kojima će se svi parlamenti pojedinačno moći identificirati. Za sada je izvjesno da svaka nova konferencija osigurava dinamiku i daje novi zamah intenzivnijoj kooperaciji unutar SEECP-a, povećavajući potencijale zajedničkog i individualnog prosperiteta svake od zemalja članica.
Kao što je poznato, imperativ unapređenja dijaloga i saradnje diktira približavanje regiona euro-atlantskim asocijacijama. Naravno, samo pristupanje, ne predstavlja kraj naših ambicija već njihov istinski početak. Svjesni smo da je članstvo u europskoj porodici za svaku zemlju pojedinačno zaslužena privilegija, ali je istovremeno i velika dužnost i obaveza: ne samo prema vlastitoj zemlji već i prema EU u cjelini.
Bosna i Hercegovina je opredijeljena za snažniji angažman unutar SEECP-a i ovaj forum doživljava kao podršku euoratlantskom putu i ispunjavanju preuzetih obaveza za članstvo u EU i NATO-u, strateškim opredjeljenjima vanjske politike BiH. U skladu s tim, naglasak istinske i iskrene saradnje koju nastojimo promovirati u regionu i šire, mora biti na dosljednom poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih članica.
Regionalna saradnja je dobar način afirmacije evropskih vrijednosti i tekovina. U tom smislu, značajan poticaj regionalnoj saradnji daje i Evropska komisija koja je po prvi put uključila regionalnu parlamentarnu saradnju u Višekorisničku IPA Strategiju 2011.-2013. Na ovaj način omogućeno je financiranje regionalnih projekata što će zasigurno doprinijeti daljem jačanju europske perspektive Regiona.
Uvažene kolege parlamentarci,
Dame i gospodo,
Svjedočimo rastućoj ulozi parlamentarizma u procesima demokratizacije ali i međunarodnim odnosima, kao područja kojim su tradicionalno dominirale izvršne instance vlasti. Pored toga, uloga parlamenta u ostvarivanju potpune komunikacije i saradnje između država danas je nezamjenjiva. Međutim, s novom ulogom dolaze i nove - veće odgovornosti u sferi međunarodnog djelovanja. Takva globalna kretanja otvaraju prostor i za SEECP - kao forum čiji daljnji razvoj i evolucija zahtijeva kontinuirano odgovoran pristup. Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da je izuzetno dobra organizacija i nesumnjiv značaj današnje konferencije vjerodostojna potvrda toga.
Vjerujem da će Deveta Konferencija predsjednika parlamenata u Bečićima, na poseban način obilježiti početak nove dekade razvoja parlamentarne saradnje u Regionu i otvariti mogućnosti dodatnog intenziviranja procesa.
Uvjeren sam da smo spremni na zajedničku viziju o evropskoj perspektivi svih zemljama regiona, koja, sasvim sigurno, tek treba da nam otkrije punu vrijednost i značaj regionalne saradnje i solidarnosti. U „Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi“ /SEECP-u/ vidim sredstvo za postizanje te vizije.
Stoga vas pozivam da nesebično nastavimo dijeliti dobra iskustva u reformskim procesima, zakonodavnim, pravosudnim i drugim aspektima. U zajedničkom nam je interesu da evropsko nasljeđe postane sastavni dio naših pravnih sistema, ali i habitusa građanskog života zasnovanog na progresivnim civilizacijskim dostignućima utjelovljenim u onome što je EU danas i što će biti u budućnosti.
Na kraju, duboko vjerujući u ovaj forum i njegovu perspektivu, koristim i ovu priliku, da vas, u duhu solidarnosti, pozovem da podržite Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.
Još jedanput Vam zahvaljujem na pažnji i prilici da vam se obratim. Hvala. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću