MENI
16.6.2011

Susret poslanika Nike Lozančića sa političkim savjetnicima u Ministarstvu odbrane Belgije


Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Niko Lozančić razgovarao je danas sa Leenom Nijs i Jimmyem Praetom, političkim savjetnicima u Ministarstvu odbrane Belgije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.
Lozančić je upoznao goste na dosadašnjim aktivnostima uspostave vlasti na državnom nivou, te istaknuo aktivnosti koje se sprovode s ciljem imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i približavanju evroatlanskim integracijama.
Poslanik Lozančić je naglasio kako aktuelno političko stanje ne vodi skorijem rješavanju problema unutar Bosne i Hercegovine, ističući nepostojanje parlamentarne većine kao jedan od razloga nemogućnosti donošnja odluka. Prema njegovim riječima, neke političke stranke zagovaraju određeni koncept vlasti ne imajući u vidu da je BiH multietnička zemlja, te da sa tog aspekta treba promatrati njenu strukturu u kojem trebaju biti zastupljeni legitimni predstavnici svih naroda BiH. Također, podsjetio je političke savjetnike Ministarstva odbrane Belgije na dosadašnje aktivnosti oko ustavnih promjena i drugih reformi unutar BiH, koje zbog različitih vidova rješenja nisu uspjele.
Politički savjetnici, Nijs i Praet su tokom razgovora izrazili interesovanje za funkcioniranje vlasti na ostalim nivoima vlasti u BiH, kao i mogućnostima iznalaženja rješenja iz trenutačne političke situacije u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću