MENI
17.6.2011

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, Božo Ljubić uputio pismo visokom predstavniku, Valentinu Incku


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić uputio je danas pismo visokom predstavniku i specijalnom izaslaniku EU u BiH, Valentinu Incku. Sadržaj pisma prenosimo u cjelini.

Poštovani gospodine Inzko,
Sa žaljenjem moram konstatirati kao član Kolegija i kao zastupnik u Zastupničkom domu da smo se još jedanput susreli sa zastojem koji bi se mogao okvalificirati i kao opstrukcija u formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Naime, kao što je poznato, Kolegij Zastupničkog doma je očekujući odluku Predsjedništva BiH o mandataru za predsjedatelja Vijeća ministara na svojoj sjednici održanoj 09.06.2011. godine konsenzusom sva tri člana Kolegija odlučio da se, slijedi citat iz Zapisnika, "tijekom dana napravi i potpiše poziv za 3. sjednicu Doma - 17.06.2011. a da se zastupnicima šalje tek nakon što Predsjedništvo BiH dostavi svoju odluku (koja se očekuje 14. lipnja 2011.) i Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara da svoje mišljenje o toj odluci što znači da bi to bilo 15. ili 16. lipnja 2011. godine."
Na moje veliko iznenađenje, predsjedatelj, gospodin Denis Bećirović je na sve načine danas nastojao uvjeriti ostale članove Kolegija da se ova sjednica, koju je sam na zadnjoj sjednici Doma najavio i javno pozvao zastupnike na nju, odgodi za kraj mjeseca obrazlažući to zahtjevom gospodina Slave Kukića koji je tražio dodatnih sedam dana za kvalitetniju pripremu za sjednicu Zastupničkog doma.
Istu argumentaciju je gospodin Kukić iznio i pred članovima Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara uz obrazloženje da mu je poznato da iza njegovog imenovanja ne stoji potrebita parlamentarna većina i da mu vrijeme treba za dodatne konsultacije sa političkim strankama.
Ova argumentacija nije bila prihvatljiva za druga dva člana Kolegija, uključujući i mene, s obzirom da odlaganje od 10 dana za izjašnjavanje o podobnosti mandatara i mogućnost da on ni nakon tog roka ne dobije potporu, te procedura koja bi nakon toga slijedila ponovo u Predsjedništvu nas skoro sigurno uvodi i situaciju da ne možemo imati Vijeće ministara prije jeseni.
S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi, kako političku tako i ekonomsku, Bosna i Hercegovina sebi ne može priuštiti ni dva tjedna a kamoli dva mjeseca bez državne vlasti.
Nadalje, postavlja se pitanje zašto to čini blok stranaka koje se predstavljaju strankama platforme i legitimiraju kao programska koalicija a onda kada dođe vrijeme da realiziraju taj program njihov kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara kaže da nema programa.
Znajući za stajalište OHR-a koje je u svojoj izjavi sa javnošću podijelio Visoki predstavnik Valentin Incko na način da je međunarodna zajednica spremna domaćim instuitucijama dati još najviše tjedan-dva vremena da sami deblokiraju proces uspostave državne vlasti prije nego se "umiješaju", bojim se da ovo odugovlačenje oko izjašnjavanja o mandataru Slavi Kukiću nema za cilj potrošiti ovaj "bonus" i "prisiliti" međunarodnu zajednicu da intervenira u uspostavi vlasti na razini države očekujući da bi ta intervencija mogla ići u korist ovih stranaka koje danas nisu bile spremne za odlučivanje o prijedlogu Predsjedništva.
Ovo pismo ima za cilj ne samo da informira nego i da mobilizira čitavu javnost u Bosni i Hercegovini da iskoristi sve instrumente i izvrši pritisak na sve odgovorne da se proces uspostave vlasti završi što prije jer u konačnici, posljedice neodgovornih političkih postupaka snose upravo građani.
Isto tako, poruka je i predstavnicima međunarodne zajednice, zato je ovo pismo upućeno prvenstveno OHR-u, da ne dopuste biti uvučeni u igre domaćih političkih oportunista. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću