MENI
6.7.2011

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednikom R Srbije, Borisom Tadićem


Srbija i Bosna i Hercegovina moraju intenzivirati međudržavnu saradnju istaknuto je tokom današnjeg susreta članova kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem.
- Elementarni uslov koji Parlamentarna skupština BiH mora ispunjavati je da čuva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine. U proteklih 16 godina ona je tu zadaću vrlo uspješno ispunila, rekao je otvarajući sastanak predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić. On je dodao i da nije dobro da su odnosi dvije prijateljske zemlje u zastoju i da u budućnosti saradnju i Bosne i Hercegovine i njenih entiteta treba dodatno razvijati.
Po riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Bećirovića, nije dobro da se Savjet za međudržavnu saradnju dvije zemlje posljednji put sastao u februaru 2005., a da se posljednji kontakt dva državna parlamenta desio u februaru 2009. godine. Tim prije što dvije zemlje imaju identične prioritete ali i niz otvorenih pitanja, pitanje državne granice prije svega u području Janje, sukcesije, stare devizne štednje u Invest banci Beograd, korištenja hidroenergetskih potencijala na Drinu i brojna druga.
Po riječima predsjednika Borisa Tadića, Srbija u potpunosti uvažava faktičko stanje i integritet Bosne i Hercegovine i poticat će svako kompromisno rješenje i dogovor naroda i građana koji žive u BiH. Istovremeno, rekao je on, Srbija će graditi prijateljsku politiku prema Bosni i Hercegovini i snažno poticati njen put prema Evropskoj uniji jer je to u interesu svake zemlje regiona, kao što je i put Hrvatske i Srbije prema EU od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu.
Inače, predsjednik Tadić danas se mogao upoznati i sa viđenjem budućih odnosa dvije zemlje koje su ponudili zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Ćović i Sulejman Tihić kao i zamjenici predsjedavajćeg Predstavničkog doma Milorad Živković i Božo Ljubić. Zajednički imenitelj njihovih nastupa je naglašena potreba za regionalnim povezivanjem i što brže suočavanje sa otvorenim pitanjima ali ne tako što će se stari problemi rješavati na stari način nego uvažiti savremena stremljenja prijateljskih zemalja i nove odnose koji su uspostavljeni tokom protekle dvije decenije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću