MENI
12.7.2011

Susret predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Denisa Bećirovića s ambasadorom Poljske u BiH



Tokom narednih šest mjeseci koliko će se Poljska nalaziti na čelu Evropske unije, vaša zemlja će imati velikog saveznika na svom evroatlanskom putu i bilo bi nam drago da ne izgubite to vrijeme, istakao je ambasador Poljske u Bosni i Hercegovini Jerzy Chmielewski, prilikom današnjeg susreta sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisom Bećirovićem.
- Mi ćemo pomoći vama ali pomozite nam da vam pomognemo, rekao je ambasador Chmielewski, pojašnjavajući da Evropska unija od Bosne i Hercegovine treba efikasno Vijeće ministara, jasnu proevropsku parlamerntarnu većinu i hvatanje ukoštac sa reformskim zakonima koji će našu zemlju dovesti u poziciju da podnese zahtjev za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.
Poljski ambasador danas je prenio čestitke povodom uspostave i početka intenzivnog rada Predstavničkog doma kao i zahvalnost za Bećirovićevu čestitku nakon početka poljskog predsjedavanja Evropskom unijom.
Istovremeno, sagovornici su se složili da bi naredno vrijeme trebala obilježiti mnogo intenzivnija saradnja nacionalnih parlamenata Poljske i Bosne i Hercegovine. Na taj način stvorili bi se uslovi za kvalitetno korištenje iskustava koje je na svom putu ka Evropskoj uniji Poljska svojevremeno sticala ili razmjenjivala sa starijim članicama EU kako bi se olakšala nastojanja Bosne i Hercegovine za ulaskom u Evropsku uniju ali i u članstvo NATO što je danas također markirano kao izuzetno bitan proces. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću