MENI
26.8.2015.

Чланица Сталне делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић разговарала са министром иностраних послова Азербејџана


Чланица Сталне делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић, која у својству извјеститељке Савјета Европе борави у вишедневној посјети Азербејџану, састала се са министром иностраних послова те земље Elmarom Mammadyrovom, као и са више других званичника у Влади Азербејџана.

Током састанака, одржаних с циљем прикупљања информација за израду извјештаја на тему „Становници у пограничним регијама Азербејџана којима је намјерно прекинуто снабдијевање водом“, госпођа Марковић упознала се са званичним ставом власти Азербејџана у вези с тим проблемом. Сви представници Владе Азербејџана констатовали су да је питање кориштења воде, како питке тако и за наводњавање у пољопривреди, есенцијално важно за становнике пограничних регија, те нагласили да Азербејџан издваја много новца за субвенције и за компензације становништву због немогућности да користе природне изворе воде из резервоара Sarsang.

И представници Државне агенције Азербејџана за управљање ресурсима воде, с којима је госпођа Марковић такође разговарала, упозорили су да проблем намјерног прекидања снабдијевања питком водом становника у пограничним зонама у Nagorno – Karabahu, које нису под контролом Азербејџана, траје већ 20 година и да Азербејџан очекује да се тај проблем ријеши мирним путем и на међународном нивоу.

Госпођа Марковић срела се током ове посјете и са члановима делегације Азербејџана у Парламентарној скупштини Савјета Европе, као и са представницима цивилног друштва те земље. На тим састанцима констатовано је да проблеме треба у извјештају представити онаквим какви јесу, те упознати Савјет Европе са размјерама и посљедицама тих проблема.

У наставку посјете госпођа Марковић посјетиће шест дистрикта, односно градова у пограничној зони Nagorno – Karabah између Азербејџана и Јерменије. У разговорима са представницима локалне власти биће ријечи о конкретним проблемима у љетном периоду са којима се сусрећу пољопривредници и цјелокупно становништво тог подручја, које има озбиљне проблеме и тешкоће у свакодневном животу због пресјека дотока воде од стране Јерменије. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу