MENI
31.8.2015

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić na Četvrtoj svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić učestvovat će u radu Četvrte svjetske konferencije predsjednika parlamenata, koja će se, u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU), održati od 31. augusta do 2. septembra ove godine u Njujorku.

Kako su najavili organizatori, ceremoniji svečanog otvaranja Konferencije, koja će biti održana u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN), prisustvovat će predsjednik IPU Saber Chowdhury, generalni sekretar UN Ban Ki-Moon, kao i predsjednik Generalne skupštine UN Sam K. Kutesa.

Prema najavama, učesnicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja IPU, najstarije i najveće parlamentarne međunarodne mirovne organizacije, obratit će se i Forest Whitaker, čuveni umjetnik, humanista i specijalni komesar UNESCO-a za mir i pomirenje.

Trodnevno zasjedanje u Njujorku bit će posvećeno različitim temama koje su u vezi sa globalnim mirovnim procesima i jačanjem demokratije u svijetu. Između ostalog, raspravljat će se o temi „Stavljanje demokratije u službu mira i održivog razvoja – izgradnja svijeta kakvog ljudi žele“, kao i o parlamentarnom učešću u oblikovanju i ispunjenju novih ciljeva održivog razvoja.
Tokom Konferencije bit će riječi i o izazovima s kojima se parlamenti u svijetu danas suočavaju, o uključivanju ravnopravnosti spolova u rad parlamenata, kao i o realizaciji glavnih preporuka sa prethodnih konferencija predsjednika parlamenata zemalja IPU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću