MENI
1.9.2015

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić u Njujorku na 4. Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata



Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić učestvuje na 4. Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, koja se, u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU), održava u sjedištu Ujedinjenih naroda u Njujorku. 

Trodnevna konferencija, koju IPU organizira svakih pet godina, ove godine okupila je više od 120 predsjednika parlamenata država iz cijelog svijeta. Na svečanom otvaranju učesnicima ovog velikog skupa obratili su se predsjednik IPU Saber Chowdhury, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon, predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Sam Kutesa, kao i Forest Whitaker, čuveni umjetnik, humanista i specijalni komesar UNESCO-a za mir i pomirenje. 

Tokom prvog dijela plenarnog zasjedanja konferencije akcenat je stavljen na učešće parlamenata u oblikovanju i ispunjenju novih ciljeva održivog razvoja (COR), kao i na izazove s kojima se parlamenti suočavaju danas u svijetu. 

U naredna dva dana konferencije gospodin Tadić učestvovat će u debatama o primjeni COR-a u praksi, kao i o parlamentarnim mogućnostima i izazovima u ostvarenju ovih ciljeva. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću