MENI
15.9.2015

Održana 14. sjednica Komisije za vanjske poslove




Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na svojoj 14. sjednici dala pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratificiranje više sporazuma, ugovora i protokola (prilog 1).

K znanju je primljen Izvještaj sa 6. sastanka predsjednika komisija za vanjske poslove parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope, održanog u Beogradu, 15. i 16. aprila ove godine, kao i zabilješka o službenoj posjeti komisija za vanjske poslove parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije) Predstavničkom domu i Senatu Češke Republike.

Komisija je primila k znanju Rezoluciju o Srebrenici Predstavničkog doma Kongresa SAD. S tim u vezi, Komisija je usvojila i zaključak da se tekst ove Rezolucije dostavi svim poslanicima i delegatima PSBiH, uz prijedlog da se ovaj dokument razmatra na sjednicama domova PSBiH. Također, Komisija je usvojila i zaključak da se tekst Rezolucije dostavi i parlamentima i vijećima na svim nivoima vlasti u BiH.

K znanju su primljeni i drugi izvještaji i materijali pristigli Komisiji (prilog 2) (kraj).


Prilog 1:

Na 14. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje i Predstavničkom domu predloženo davanje saglasnosti za ratificiranje:

  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i tereta,
  • Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije Fiscalis 2020
  • Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti veterinarstva
  • Provedbenog protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Slovačke Republike o primjeni Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole,
  • Dopune sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o programu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u okviru komponente prekogranična saradnja programa IPA za 2011. godinu
  • Sporazuma o uspostavljanju Međunarodne organizacije ST-EP (Eliminacija siromaštva putem održivog turizma) Sporazuma o saradnji u oblasti nauke i tehnologije između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske

Prilog 2

K znanju su primljeni i drugi izvještaji i materijali pristigli Komisiji:

  • Izvještaj s 2. plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine SEECP-a, Tirana, 22. i 23.5. 2015.
  • Informacija o parlamentarnim izborima u Kraljevini Danskoj
  • Izvještaj s trećeg dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Strazbur, 22.-26. 6. 2015.,
  • Zabilješka sa sastanka članova Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH s novoimenovanim ambasadorima Bosne i Hercegovine, održanog 14.7.2015.
  • Izvještaj sa 41. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije u Bernu, Švicarska, 6.-10. 7. 2015.
  • Izvještaj s Interparlamentarnog seminara: „Energetska sigurnost, energetska efikasnost i povezanost na zapadnom Balkanu“, Ankara, 5. i 6. 2. 2015. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću