MENI
22.9.2015

Održana tematska sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH na temu „Ravnopravnost spolova i politička participacija u BiH“


Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održala je danas tematsku sjednicu na temu „Ravnopravnost spolova i politička participacija u BiH“.

Cilj sjednice, kojoj su prisustvovali predstavnici institucija svih nivoa vlasti u BiH, kao i predstavnici civilnog društva, bio je predstaviti trenutno stanje rodne zastupljenosti u zakonodavnim i izvršnim tijelima, te utvrditi da li je bilo pomaka u tijelima zakonodavne vlasti nakon posljednje tematske sjednice o političkoj participaciji žena i nakon posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH kojima su povećane rodne kvote na kandidatskim listama.

Na sjednici je, između ostalog, istaknuto da je u aktuelnom sazivu u Predstavničkom domu PSBiH zastupljeno 24 posto žena, u Domu naroda PSBiH 13 posto, ali i da Kolegij Predstavničkog doma PSBiH prvi put u svom sastavu ima ženu poslanicu.

U raspravi nakon prezentacija o temama „Rodna komponenta u zakonima o izboru zakonodavnih i imenovanjima izvršnih tijela vlasti“, „Zastupljenost žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima“ i „Moguća rješenja za unaprjeđenje zakonodavstva“, skrenuta je pažnja da su preporuke, koje su donesene na prethodnoj tematskoj sjednici iz 2011. godine, u manjoj mjeri ispunjene, te je apeliralo na institucije vlasti na svim nivoima da u narednom periodu ulože dodatne napore na njihovoj provođenju.

U tim preporukama se, između ostalog, navodi da je nužno nastaviti usklađivati zakone na svim nivoima vlasti u BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, te uspostaviti mehanizme za povećanje broja žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kroz izmjene izbornog zakonodavstva kojim se regulira uspostava tijela izvršne vlasti.

Također, preporučeno je da je nužno donijeti novi zakon o političkim strankama kojim bi se stranke obavezale da u statutima utvrde načelo i mehanizme ravnopravne zastupljenosti spolova u stranačkim tijelima i na izbornim listama, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Potrebno je, kako je rečeno, insistirati i na adekvatnom uključivanju žena u delegacijama koja učestvuju u pregovorima o političkoj sudbini BiH, kao i u ostalim delegacijama.
Regulatorna agencija za komunikacije BiH treba, rečeno je također, pravilima medijskog predstavljanja kandidata za vrijeme izbornih kampanja urediti i kontrolirati ravnopravno predstavljanje muških i ženskih kandidata.

Pozvana je Centralna izborna komisija BiH da, prilikom izbora kandidata za Vijeće ministara BiH, upozorava političke stranke na obaveze koje se odnose na ravnopravnu zastupljenost spolova utvrđenu Zakonom, kao i da Skupština Brčko distrikta BiH uspostavi gender institucionalne mehanizme u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Na kraju, naglašeno je da je rodno osjetljivi jezik važan faktor u uspostavljanju rodne ravnopravnosti, pa je potrebno insistirati na njegovoj dosljednoj primjeni. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću