MENI
24.9.2015

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji o odnosu parlamenata i javnih RTV servisa


U Zagrebu je danas počela Interparlamentarna konferencija o odnosu javnih radio-televizijskih servisa i parlamenata u državama u procesu proširenja Evropske unije, na kojoj Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) predstavljaju poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Momčilo Novaković i Predrag Kožul.

U prvom dijelu dvodnevne konferencije, koju zajednički organiziraju Jedinica za pretpristupno djelovanje Evropskog parlamenta i Evropska radio-difuzna unija (EBU), učesnicima se, u okviru teme “Uloga parlamenata i javnih servisa i njihova koegzistencija”, obratio gospodin Novaković, koji je govorio o odnosu Parlamentarne skupštine BiH i Javnog radio – televizijskog servisa BiH.

U ime domaćina, učesnicima konferencije obratio se predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, dok su, u ime organizatora, pozdravne govore imali i članica Evropskog parlamenta Eleni Theocharous, te generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre.

Tokom prvog dana konferencije na kojoj, osim parlamentaraca, učestvuju i predstavnici javnih radio – televizijskih servisa zemalja Jugoistočne Evrope i Turske, prisutni će imati priliku da se upoznaju sa evropskim standardima i najboljim praksama funkcioniranja javnih servisa u praćenju rada parlamenata, kao i sa iskustvima dobro uspostavljenih parlamentarnih kanala.
Predviđena je i rasprava o procedurama imenovanja čelnih ljudi javnih servisa, kao i o odnosu parlamenata, građana i javnih emitera.

Konferencija u Zagrebu završava sutra, kada će biti usvojeni zaključci i preporuke u vezi sa odnosom parlamenata i javnih medijskih servisa u zemljama regiona Jugoistočne Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću