MENI
4.4.2012

Član Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji, dr. Nermina Ćemalović, učestvovala u panelu “Izrada zakonskih okvira kao odgovor na AIDS“ koji je organiziran u okviru 126. zasjedanja Interparlamentarne unije


Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Interparlamentarnoj uniji (IPU) dr. Nermina Ćemalović, učestvovala je u panelu “Izrada zakonskih okvira kao odgovor na AIDS, nula novih infekcija, nula diskriminacija i nula smrtnih slučajeva povezanih sa AIDS-om“, organiziranom u okviru 126. zasjedanja IPU-a koje se održava u Kampali.

Na panelu, u kom su učestvovali predstavnici parlamenata preko 40 zemalja članica IPU-a i međunarodnih organizacija, su razmjenjena iskustva o ovoj najvećoj pandemiji sa kojom se svijet trenutno suočava i evaluirani podaci o dosadašnjim naporima učinjenim na obustavljanju zaraze. Iako postoje pozitivni pomaci u smanjenju bolesti, prema podacima UNAIDS-a, u svijetu ima preko 40 miliona ljudi oboljelih od AIDS-a zbog čega je istaknuta potreba sprječavanja širenja ove bolesti i nužnost bolje zaštite ljudskih prava osoba koje žive sa HIV/AIDS-om. Dr. Ćemalović je učesnike panela upoznala sa situacijom u Bosni i Hercegovini i Operativnim planom Vijeća ministara BiH, kao odgovorom na HIV u našoj zemlji.

Pored dr. Ćemalović, zasjedanju IPU-a na kom će se, između ostalog, govoriti i o ulozi parlamenata u borbi protiv pothranjenosti djece, smanjenju rizika od katastrofa, održivom razvoju, parlamentarnom nadzoru nad inostranim kreditima i srodnim pitanjima, prisustvuju i članovi Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji, Mato Franjičević i Drago Kalabić. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću