MENI
25.9.2015

U Zagrebu završena Interparlamentarna konferencija o odnosu javnih emitera i parlamenata


Usvajanjem zaključaka i preporuka u kojima se apelira na uspostavljanje tijesne saradnje između parlamenata i javnih servisa, te pozivaju parlamenti da i komercijalnim medijima olakšaju parlamentarno izvještavanje i pristup informacijama, u Zagrebu je danas završena Interparlamentarna konferencija posvećena odnosu javnih radio – televizijskih servisa i parlamenata u državama u procesu proširenja Evropske unije.

Dvodnevnu konferenciju, na kojoj su Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) predstavljali poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Momčilo Novaković i Predrag Kožul, zajednički su organizirali Jedinica za pretpristupno djelovanje Evropskog parlamenta i Evropska radio – difuzna unija (EBU).

Tokom drugog dana konferencije razmijenjena su iskustva o medijskom praćenju izbora i rada parlamenata u zemljama Evropske unije, kao i o načinima da se komercijalnim emiterima olakša odgovarajuće praćenje rada parlamenata.

Prethodno, učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa evropskim standardima funkcioniranja javnih servisa u praćenju rada parlamenata, kao i sa iskustvima dobro uspostavljenih parlamentarnih kanala u zemljama Jugoistočne Evrope.

Osim parlamentaraca iz zemalja u procesu proširenja Evropske unije, konferenciji su prisustvovali i predstavnici javnih radio – televizijskih servisa zemalja Jugoistočne Evrope i Turske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću