MENI
5.4.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović primio pismo podrške predsjednika Skupštine Crne Gore


"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović primio je otvoreno pismo podrške od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića. Zbog značaja teme i njene aktuelnosti ne samo za bosanskohercegovačku nego i javnost u zemljama našeg neposrednog okruženja smatramo da je građane bitno upoznati sa sadržajem pisma. Stoga ga prenosimo u cjelosti:

Poštovana ekselencijo,
Dijelim Vaše ocjene o mračnoj istorijskoj ulozi četničkog pokreta i opasnosti koju potencijalna rehabilitacija zločinca Draže Mihajlovića predstavlja za čitav region. Istorija nas na ovim prostorima uči da iza velikih revizija istorije nastupaju velike nesreće.

Proces koji se vodi u Beogradu ocjenjujem i kao opasan pokušaj revizije istine o jugoslovenskim ratovima devedesetih godina prošlog vijeka. Rat u Hrvatskoj, a prije svega u Bosni i Hercegovini, kao i strahoviti, sistematski zločini koji su u Vašoj državi počinjeni, bili su praktična realizacija ciljeva četničkog pokreta. Etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom centralni je dio četničkog projekta. Pružanjem legitimacije Draži Mihajloviću naknadno se legitimišu i zlodjela njegovih nasljednika u Bosni i Hercegovini.
Četnički pokret, u svojoj suštini zasnovan na ideologiji krvi i tla, bio je kvislinški pokret i jedan od ključnih oslonaca i saveznika nacističkih i fašističkih snaga na prostoru bivše Jugoslavije za vrijeme II svjetskog rata.

Kako i sami ističete, četnički projekat predstavlja konstantnu opasnost i za Crnu Goru. Bilo kakav pakt sa političkim nasljednicima Draže Mihajlovića bio bi antievropski čin, civilizacijski sunovrat, moralno nedopustiv, a politički poguban za Crnu Goru.
Sa politikom četničkog pokreta ne ide se u Evropu. Svi putevi te ideologije vode samo u Hag.
Crnogorska državna politika odlučno će istrajati na putu antifašizma, kao jedne od najsvjetlijih tradicija južnoslovenskih naroda, a četnički pokret će biti tretiran isključivo kao dio poraženih snaga u slavnoj antifašističkoj borbi.
Uz zahvalnost što ste mi se obratili ovim povodom, primite izraze mog osobitog uvažavanja." saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Bećirovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću