MENI
25.9.2015.

У Санкт Петербургу завршен Евроазијски форум жена


Усвајањем резолуције у којој се наглашава потреба јачања улоге жена у постизању глобалних циљева одрживог развоја, у руском граду Санкт Петербургу данас је завршен Евроазијски форум жена, конференција о положају и улози жена у савременом свијету, коју је организовала Интерпарламентарна скупштина земаља Заједнице Независних Држава.

У дводневном раду конференције, којој је присуствовало 750 учесница из законодавне и извршне власти, невладиног и пословног сектора и академске заједнице из 80 земаља и са пет континената, учествовала је и предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Душанка Мајкић, која је, на маргинама скупа, имала и више значајних билатералних сусрета.

У завршном документу форума наглашава се потреба свестраног и гарантованог учешћа жена у државној управи и на изборима за све нивое власти, те позива на уклањање правних, административних, економских и културних баријера како би се женама омогућило пуно учешће у политичком животу и управљању.

Учесници скупа апеловали су на превенцију и спречавање свих облика насиља над женама и дјевојчицама, посебно у земљама које су погођене ратним сукобима и природним катастрофама.

Наглашено је да је овај форум, који је одржан под слоганом “Ка миру, хармонији и социјалном благостању” и који је по први пут организован у једној од земаља Заједнице Независних Држава, постао јасна демонстрација позитивног тренда ка консолидацији међународне женске заједнице пред основним пријетњама и изазовима савременог свијета.

Евроазијски форум жена одржаваће се сваке три године, а Организационом комитету овог форума додијељен је статус сталног тијела. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу