MENI
28.9.2015

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirsad Isaković u Stokholmu u studijskoj posjeti na temu rodno osjetljivih politika i budžeta


Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković boravit će od 29. septembra do 1. oktobra 2015. godine u Stokholmu u studijskoj posjeti na temu rodno osjetljivih politika i budžeta.

Tokom studijske posjete, koji se organizira uz podršku Agencije Ujedinjenih naroda za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena – UN Women, učesnici iz BiH, Republike Moldavije, Albanije, Makedonije i Srbije upoznat će se sa iskustvima Švedske u procesu integriranja načela rodne ravnopravnosti u kreiranju politika i budžeta.

Predviđeno je da se učesnici upoznaju s politikom ravnopravnosti spolova Vlade Švedske, sistemom i procesima integriranja načela rodne ravnopravnosti, kao i sa ulogom i aktivnostima Parlamenta Švedske u vezi s unaprjeđenjem ravnopravnosti spolova.

Program predviđa i posjete Parlamentu Švedske, Državnom uredu za reviziju, Ombudsmanu za diskriminaciju, Ministarstvu zdravlja i socijalnih pitanja, Ministarstvu finansija i Ministarstvu vanjskih poslova Švedske s ciljem upoznavanja sa mogućnostima, izazovima i strategijama koje su vođene u ovim institucijama u vezi sa rodno osjetljivima politikama i budžetom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću