MENI
29.9.2015

Održana 8. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 8. sjednici podržala je, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke, čiji je predlagač delegat u Domu naroda PSBiH Mario Karamatić.

Komisija je, također, utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati u Domu naroda PSBiH Ognjen Tadić i Darko Babalj.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o strancima, čiji je predlagač Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Razmatrajući zahtjev Ustavnog suda BiH, broj U-5/15 od 14. septembra 2015. godine, kojim se od PS BiH traži dostavljanje odgovora u vezi s navodima iz Zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH za ocjenu ustavnosti čl. 2. i 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, Ustavnopravna komisija zaključila je da će Ustavnom sudu BiH dostaviti činjenice u vezi sa usvajanjem predmetnog Zakona na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH.

K znanju su primljeni akti Informaciono - dokumentacionog sektora Sekretarijata Zajedničke službe PSBiH, a Komisija se upoznala i sa pozivom Delegacije Evropske unije u BiH na sastanak u vezi sa izradom Nacrta zakona o sudovima BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću