MENI
1.10.2015.

Predsjedatelj Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirsad Isaković boravio u Stokhomu u studijskom posjetu na temu rodno osjetljivih politika i proračuna

 
Predsjedatelj Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković boravio je u Stokholmu u studijskom posjetu institucijama te države na temu rodno osjetljivih politika i proračuna.

Tijekom posjeta, organiziranog uz potporu Agencije Ujedinjenih naroda za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena (UN Women), sudionici iz BiH, Republike Moldove, Albanije, Makedonije i Srbije složili su se da je Švedska godinama poznata po nekim najinovatnijim reformama i institucionalnim praksama kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti, rodno osvještenim politikama i proračunima.

U prilog tome, istaknuto je, idu činjenice da Švedska ima jedinstvenu strukturu Parlamenta u vidu Mreže muškaraca za rodnu jednakost ili Povjerenstva za rodnu ravnopravnost. Rečeno je, također, da se zapaženi rezultati postižu i na polju smanjenja rodnih razlika i nejednakosti, kao i u tome da je Švedska prva zemlja u svijetu po feminističkom modelu vanjske politike.
Prema ocjeni predsjedatelja Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirsada Isakovića riječ je o korisnom posjetu jer dobre prakse Švedske iz oblasti rodno osjetiljivih politika i proračuna daju mogućnost da stečena iskustva, metode i ciljevi unaprijede rodnu ravnopravnost i u BiH.

Gospodin Isaković naglasio je da je Švedska dokaz kako politike rodne ravnopravnosti mogu imati utjecaj na cijelo društvo, te kako mogu biti inovativne i prilagodljive i u našoj zemlji.
Tijekom trodnevnog boravka u Švedskoj sudionici su posjetili Parlament te zemlje, Vladu Švedske, Državni ured za reviziju, Ombudsmana za diskriminaciju, Ministarstvo zdravlja i socijalnih pitanja, Ministarstvo financija i trezora i Ministarstvo vanjskih poslova Švedske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću