MENI
1.10.2015

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH posjetili Glavni ured Granične policije BiH


Delegacija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, predvođena predsjedavajućim Zajedničke komisije Sifetom Podžićem, posjetila je danas u Sarajevu Glavni ured Granične policije BiH (GP BiH) i sa direktorom GP BiH Zoranom Galićem i zamjenikom direktora Zijadom Srabovićem razgovarala o stanju na državnoj granici, kao i o stanju infrastrukture na graničnim prijelazima i u terenskim uredima GP BiH.

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali i članovi Zajedničke komisije Bariša Čolak, Hanka Vajzović, Mario Karamatić i Hazim Rančić, razgovaralo se i o zakonodavnom okviru za rad GP BiH i o regionalnoj saradnji koja je, kako je rečeno, vrlo bitna za zaštitu granice naše države.

Direktor GP BiH i njegov zamjenik upoznali su članove Zajedničke komisije i sa preventivnim aktivnostima koje se preduzimaju u vezi sa migrantskom krizom u regionu. Konstatirano je da GP BiH preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti na zaštiti državne granice, u cilju održavanja bezviznog režima sa zemljama Evropske unije, jačanja saradnje sa susjednim zemljama, te stvaranja sigurnosnog okruženja kao preduvjeta za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Tokom sastanka razgovaralo se i o aktuelnom stanju kadrova u GP BiH, materijalno - tehničkoj opremljenosti, kao i o rezultatima GP BiH u otkrivanju prekograničnog kriminaliteta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću