MENI
2.10.2015

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH imali zapaženu ulogu tokom redovnog jesenjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) usvojila je, tokom redovnog jesenjeg zasjedanja u Strazburu, Rezoluciju 2075 i Preporuke u kojima se izražava zabrinutost zbog velikog broja neizvršenih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

U dokumentima, koji su usvojeni na sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik PSVE i član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSVE Mladen Bosić, Komitet ministara Vijeća Evrope pozvan je da preduzme snažnije mjere u slučajevima odugovlačenja izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.
Gospodin Bosić sjednicom PSVE predsjedavao je i tokom rasprave o zloupotrebi mjera pritvora u državama stranama pri Evropskoj konvenciji za ljudska prava.

Članovi Stalne delegacije PSBiH, predvođeni predsjedavajućim Delegacije Senadom Šepićem, aktivno su učestvovali i u raspravi o sveobuhvatnom humanitarnom i političkom odgovoru na migrantsku i izbjegličku krizu u Evropi, kao i u raspravi o potrebi izrade novog evropskog sistema azila, narušenog eskalacijom migrantske krize. S tim u vezi, PSVE usvojila je Rezoluciju 2072, u kojoj je prepoznata potreba za reformom Dablinskog sistema azila, uključujući izmjenu propisa na kojima je ovaj sistem zasnovan. Istovremeno, u Rezoluciji 2073, koja je također u vezi s ovim problemom, navedeno je da bi politiku migracije trebalo posmatrati iz globalne perspektive, odnosno da bi sve zemlje iz kojih, preko kojih i prema kojima migranti putuju trebalo da sarađuju i usklađuju svoje aktivnosti, uz podršku međunarodnih aktera kao što su UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije i Evropska unija.

Predsjedavajući naše Delegacije Senad Šepić i zamjenik člana Delegacije Saša Magazinović prisustvovali su sjednici Monitoring komiteta PSVE, na kojoj je predstavljen usmeni izvještaj izvjetilaca PSVE za Bosnu i Hercegovinu Rogera Galea i Vareikisa Eugidijusa o nedavnoj posjeti našoj zemlji, preduzetoj s ciljem prikupljanja činjenica za izradu izvještaja o BiH.
Gospodin Šepić prisustvovao je također i sastanku šefova delegacija parlamenata zemalja regiona, čiji je domaćin bila delegacija Skupštine Crne Gore. Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim aktivnostima zemalja regiona u PSVE.

Zapaženu ulogu članova Stalne delegacije PSBiH na redovnom jesenjem dijelu zasjedanja PSVE upotpunila su obraćanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, koji su se delegatima PSVE obratili u svojstvu zvaničnika zemlje predsjedavajuće Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je u maju ove godine preuzela dužnost predsjedavajuće Komitetom ministara Vijeća Evrope. Tu dužnost naša zemlja u novembru će predati Bugarskoj. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću