MENI
7.6.2012.

Okončana 29. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH


Na danas održanoj 29. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usvojen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.
Do 19.06.2012. je produžen rok za dostavljanje Izvješća o Prijedlogu zakona o carinskoj tarifi, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, dok je obustavljen zakonodavni postupak u svezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Odbijen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Mladen Bosić, Darko Babalj, Borislav Bojić, Aleksandra Pandurević i Vesna Krstović Spremo.
Odbijen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka, čiji su predlagatelji zastupnici Nermina Zaimović – Uzunović i Niko Lozančić. Usvojen je zaključak: „Budući da je ustanovljeno da tekst izmjena i dopuna Zakona o financiranju političkih stranaka i izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, sadrže veći obim izmjena od dozvoljenog Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, zadužuje se Interresorna radna skupina za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o financiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH da održi još jednu sjednicu, kako bi u parlamentarnu proceduru uputila zakone sa istim nazivom, a koji će odražavati rješenja usuglašena u tijeku rada Interresorne radne skupine.“

Izvješće o sprovođenju zakona u nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za 2011., čiji je podnositelj Središnje izborno povjerenstvo BiH, je usvojen sa preporukama sadržanim u Izvješću.
Izvješće o o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je podnositelj Ministarstvo pravde BiH, usvojen je sa zaključcima sadržanim u Izvješću, s tim da se u zaključku 3 dodaju riječi: „Sukladno proračunskim sredstvima.“
Izvješće o realizaciji mjera za poboljšanje uvjeta poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH, čiji je podnositelj Vijeće ministara BiH je usvojen sa zaključkom sadržanim u njemu. Također je usvojen zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana kvantificira rezultate mjera utvrđenih u Izvješću o realizaciji mjera za poboljšanje uvjeta poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH u smislu da se preciziraju efekti istih na vanjskotrgovinsku razmjenu i stanje u ruralnom sektoru.
Izvješće o zaštiti osobnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2011., čiji je podnositelj Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH je usvojen sa zaključcima sadržanim u njemu.

Usvojen je zaključak da će Zastupnički dom PSBiH razmatrati Informaciju o ključnim sigurnosnim izazovima u BiH nakon što Predsjedništvo BiH usvoji revidirani dokument „Sigurnosna politika BiH“. Zastupnički dom vraća Ministarstvu sigurnosti BiH Analizu stupnja primjene Akcijskog plana za provođenje Strategije BiH za borbu protiv terorizma i Analizu stupnja primjene Akcijskog plana za sprovođenje Strategije BiH za borbu protiv organiziranog kriminala, jer ovi materijali nisu razmatrani i usvojeni na sjednici Vijeća ministara BiH. Zastupnički dom zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da, nakon što ih usvoji Vijeće ministara BiH, navedene materijale ponovno dostavi na razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH.
Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da u što kraćem roku izradi Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2011.g., te je nakon što je verificira Vijeće ministara BiH, dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

Odbijeni su zaključci u svezi Analize provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i prijedlog zaključka u povodu rasprave o Izvješću o radu Neovisnog povjerenstva za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju sankcije i druge mjere.
Usvojen je zaključak da ministar civilnih poslova sa ministrima zdravstva obaju entiteta i Brčko Distrikta, sukladno nadležnostima razmotri mogućnost regulative u oblasti transplatacije i donorske mreže u BiH i o tome obavijesti Zastupnički dom PSBiH.
Članovima Upravnog odbora BHRT-a je produžen mandat na razdoblje od 90 dana, počev od 1.06.2012. Usvojen je zaključak kojim se traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 90 dana realizira zaključak Doma, usvojen 2.2.2012.
Data je suglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma, dopuna i aneksa sporazuma, ugovora i memoranduma (prilog). (kraj)

Prilog:

Na 29. sjednici Zastupničkog doma data je saglasnost za ratificiranje:
  1. Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama;
  2. Dopune broj 2 Sporazuma o financiranju u svezi s Državnim programom za Bosnu i Hercegovinu na osnovu IPA – Pomoć u tranziciji i komponenta jačanja institucija za 2007. godinu; 
  3. Dopune broj 3 Sporazuma o finansiranju u svezi s Državnim programom za Bosnu i Hercegovinu na osnovu IPA – Pomoć u tranziciji i komponenta jačanja institucija za 2007. godinu;
  4. Aneksa III. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o financiranju projekta u korist pravosuđa i/ili tužilaštva u Bosni i Hercegovini;
  5. Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj – Projekat obilaznice Brčko;
  6. Memoranduma o pravnim i sudskim garancijama protiv nezakonite obrade osobnih podataka. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću