MENI
7.6.2012

Okončana 29. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH


Na danas održanoj 29. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usvojen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Do 19.06.2012. je produžen rok za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o carinskoj tarifi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dok je obustavljen zakonodavni postupak u vezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odbijen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić, Darko Babalj, Borislav Bojić, Aleksandra Pandurević i Vesna Krstović Spremo.
Odbijen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači poslanici Nermina Zaimović – Uzunović i Niko Lozančić. Usvojen je zaključak: „Budući da je ustanovljeno da tekst izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih stranaka i izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, sadrže veći obim izmjena od dozvoljenog Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, zadužuje se Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH da održi još jednu sjednicu, kako bi u parlamentarnu proceduru uputila zakone sa istim nazivom, a koji će odražavati rješenja usaglašena u toku rada Interresorne radne grupe.“

Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2011., čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH, je usvojen sa preporukama sadržanim u Izvještaju.
Izvještaj o o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH, usvojen je sa zaključcima sadržanim u Izvještaju, s tim da se u zaključku 3 dodaju riječi: „U skladu sa budžetskim sredstvima.“
Izvještaj o realizaciji mjera za poboljšanje uslova poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH, čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH je usvojen sa zaključkom sadržanim u njemu. Također je usvojen zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana kvantificira rezultate mjera utvrđenih u Izvještaju o realizaciji mjera za poboljšanje uslova poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH u smislu da se preciziraju efekti istih na vanjskotrgovinsku razmjenu i stanje u ruralnom sektoru.
Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2011., čiji je podnosilac Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH je usvojen sa zaključcima sadržanim u njemu.

Usvojen je zaključak da će Predstavnički dom PSBiH razmatrati Informaciju o ključnim sigurnosnim izazovima u BiH nakon što Predsjedništvo BiH usvoji revidirani dokument „Sigurnosna politika BiH“. Predstavnički dom vraća Ministarstvu sigurnosti BiH Analizu stepena primjene Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za borbu protiv terorizma i Analizu stepena primjene Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za borbu protiv organiziranog kriminala, jer ovi materijali nisu razmatrani i usvojeni na sjednici Vijeća ministara BiH. Predstavnički dom zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da, nakon što ih usvoji Vijeće ministara BiH, navedene materijale ponovo dostavi na razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH.
Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da u što kraćem roku izradi Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2011.g., te je nakon što je verificira Vijeće ministara BiH, dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

Odbijeni su zaključci u vezi Analize provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i prijedlog zaključka povodom rasprave o Izvještaju o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju sankcije i druge mjere.
Usvojen je zaključak da ministar civilnih poslova sa ministrima zdravstva oba entiteta i Brčko Distrikta, u skladu sa nadležnostima razmotri mogućnost regulative u oblasti transplatacije i donorske mreže u BiH i o tome obavijesti Predstavnički dom PSBiH.
Članovima Upravnog odbora BHRT-a je produžen mandat na period od 90 dana, počev od 1.06.2012. Usvojen je zaključak kojim se traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 90 dana realizira zaključak Doma, usvojen 2.2.2012. Data je saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma, dopuna i aneksa sporazuma, ugovora i memoranduma (prilog). (kraj)

Prilog:

Na 29. sjednici Predstavničkog doma data je saglasnost za ratificiranje:
  1. Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama;
  2. Dopune broj 2 Sporazuma o finansiranju u vezi s Državnim programom za Bosnu i Hercegovinu na osnovu IPA – Pomoć u tranziciji i komponenta jačanja institucija za 2007. godinu; 
  3. Dopune broj 3 Sporazuma o finansiranju u vezi s Državnim programom za Bosnu i Hercegovinu na osnovu IPA – Pomoć u tranziciji i komponenta jačanja institucija za 2007. godinu;
  4. Aneksa III. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili tužilaštva u Bosni i Hercegovini;
  5. Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj – Projekat obilaznice Brčko;
  6. Memoranduma o pravnim i sudskim garancijama protiv nezakonite obrade ličnih podataka. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću