MENI
16.6.2012.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома др Денис Бећировић обратио се учесницима Првог свјетског самита законодаваца

 
Током првог дана Првог Свјетског самита законодаваца који се одржава у Бразилу, учесницима се обратио др Денис Бећировић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Он је истакао да посљедњих година у свијету па и у БиХ расте свијест о потреби очувања и заштите природе, као важног дијела животне средине, претварајући је у цјеловит и дугорочан концепт развоја.

С циљем просперитетне, безбједне и одрживе будућности за људе и планету, наша земља жели сарађивати са осталим земљама у региону и свијету и радити на искорјењивању свих облика сиромаштва, истакао је др Бећировић.

Постојећи проблеми у вези с институционалним оквиром огледају се првенствено у недостатку транспарентности, сарадње и размјене информација између институција које учествују у управљању природним ресурсима.

Идентификоване отежавајуће околности и проблеми у области заштите природе који негативно утичу на напредак у овој области су:
- непостојање система мониторинга, тј. организованог прикупљања података,
- недовољан степен провођења постојећих закона, као и њихова неусклађеност с међународним конвенцијама у овој области,
- непостојање адекватних мјера и утврђених методологија за развој ефикасног система за заштиту природних вриједности.

Зато приоритетним у БиХ сматрамо сљедеће активности:
- јачање институционалног оквира за управљање природним ресурсима,
- подстицање одрживог кориштења природних ресурса,
- смањење притисака,
- расподјелу прихода од кориштења,
- одрживо финансирање заштите природе.

Једна од кључних активности је усклађивање постојећег националног законског оквира с међународним конвенцијама и легислативом у вези са заштитом околиша (нпр. легислативом ЕУ), што је основ за даљње кораке.

Постојећа законска регулатива у домену заштите природе и комплементарних области још увијек не пружа јасан институционални оквир којим би ова област била адекватно уређена.
Због тога је неопходно донијети нове, односно измијенити и допунити кључне прописе кроз реализацију сљедећих мјера:

- измјена и допуна постојећих националних закона из ове области
- доношење потребних подзаконских аката у оквиру постојећих закона
- покретање иницијатива и провођење поступка ратификације релевантних мултилатералних међународних уговора и конвенција, те њихово потписивање од стране држава које то још нису учиниле
- развој ефикасних, мјерљивих и економски одрживих индикатора и механизама за праћење провођења закона.

Он је додао да са аспекта биолошке и геолошке разноврсности, територија Босне и Херцеговине је јединствено, уникатно подручје у Европи, те да захваљујући утицајима различитих фактора, одржан висок степен очуваности природе, станишта и екосистема.
Основни задатак је да се стање у области заштите природе очува и унаприједи, а природна богатства и ресурси ставе у функцију развоја кроз доградњу постојећих система заштите околине.

Др Денис Бећировић је рекао да је, статистички гледано, много тога у Босни и Херцеговини до сада урађено, али то су тек први кораци у овој комплексној области, прије свега, зато што нам закони нису потпуно усклађени с европским стандардима и директивама.

Он је нагласио да нам предстоји огроман посао на усклађивању наших прописа с европским.

Др Бећировић је истакао неопходност јачања институционалних оквира за реализацију мјера за заштиту природе, као и других мјера у складу с међународним стандардима.

Он је навео потребу предузимања одговарајућих корака и утврђивање мјера којима би се процес одрживог развоја унаприједио и окренуо у правцу зелене и плаве економије, што је тенденција на глобалном плану.

У наредна два дана, на самиту ће бити донесена платформа за унапређење и размјену најбољих законодавних пракси, као и за промовисање механизма у оквиру међународних процеса које може препознати национално законодавство. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу